Προκλήσεις και προοπτικές για τον κλάδο των ποτών

30/3/2018
Η σημαντική συνεισφορά του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα καθώς και το ζήτημα της υπεύθυνης κατανάλωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο εσπερίδας που διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες από το περιοδικό %Vol.DRINKS.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης του ΙΟΒΕ τον Φεβρουάριο του 2018 για τα αλκοολούχα, ο κλάδος συνεισφέρει στο ΑΕΠ €1,5 δισεκατομμύρια και στηρίζει περισσότερες από 31 χιλιάδες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας.

Ωστόσο, η βαρύτατη φορολόγηση που έχει υποστεί ο συγκεκριμένος κλάδος -όπως συνέβη και σε άλλους κλάδους- με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά +125% τα χρόνια της κρίσης έχει εξουθενώσει τις επιχειρήσεις και εξέθρεψε το λαθρεμπόριο που πλήττει βάναυσα τις νόμιμες επιχειρήσεις. Τουλάχιστον 8 εκ. φιάλες το χρόνο διαφεύγουν της φορολόγησης και το 1/5 της συνολικής κατανάλωσης είναι προϊόν λαθρεμπορίου, όπως τόνισε ο κ. Πάνος Παπανικολάου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

Το γεγονός αυτό έχει στρέψει μερίδα των καταναλωτών σε διασυνοριακές αγορές όπως η Βουλγαρία καθώς η αναλογία φόρου είναι στο 1 προς 5, την ώρα που περίπου το 65% της λιανικής τιμής μιας φιάλης στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε φόρους.



Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εσπερίδας, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΕΦΚ στα αλκοολούχα στην ΕΕ-28 με βάση το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα (την 6η θέση σε απόλυτες τιμές) και συγκαταλέγεται στην 1η θέση σε σχέση με γειτονικές (πλην της Τουρκίας) και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα σε σχέση με το ύψος του ΕΦΚ στα αλκοολούχα.

Συνοπτικά, ο ΕΦΚ αλκοολούχων στην Ελλάδα είναι:

§ ~40% υψηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ

§ ~100% υψηλότερος από το μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών

§ ~450% υψηλότερος από τον αντίστοιχο της γειτονικής Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, πυροδοτώντας έξαρση του λαθρεμπορίου κυρίως από τις όμορες χώρες.



Εκπρόσωποι της αγοράς και θεσμικών οργάνων μίλησαν για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο με καίριες παρεμβάσεις προς της κατεύθυνση της καθιέρωσης νέων κανόνων στην εφοδιαστική αλυσίδα παραγωγής, της εξυγίανσης της αγοράς με εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τα χύμα αποστάγματα που κυκλοφορούν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα, της προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και της διευκόλυνσης του έργου όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, έγινε επίσης λόγος στις δράσεις που υλοποιεί ο κλάδος για την μείωσης της επιβλαβούς κατανάλωσης και την προώθηση ορθών προτύπων κατανάλωσης αλκοόλ, μέσα από ενημερωτικές και βιωματικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με εκπροσώπους από όλη την αλυσίδα διάθεσης και με συνέργειες με εξειδικευμένους φορείς.