Η πρωτοβουλία Ρέτσου και η προσφορά του τουρισμού

17/6/2017
Του Γιώργου Αλεξάκη

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Θράκη και μεταξύ άλλων υποχρεώσεων επισκέφθηκε την πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ» η οποία διαθέτει 2.500 Αγελάδες και παράγει 30 τόνους γάλακτος ημερησίως (3% εθνικής παραγωγής) και είναι μία , κάθετοποιημένη, πλήρως ψηφιοποιημένη μονάδα! Παράλληλα ο κ. Ρέτσος μαζί με τους τοπικούς παραγωγούς συζήτησε πως θα ενεργοποιηθούν συνέργειες που θα εμβαθύνουν τη σύνδεση της παραγωγής με την τουριστική κατανάλωση.
Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Ρέτσου πρέπει να τύχει υποστήριξης από όλους τους φορείς του τουρισμού, την μεταποίησης και της πρωτογενούς παραγωγής. Μόνο έτσι ο τουρισμός θα αποδώσει αυτά που μπορεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, αν συνδεθεί άμεσα με την ελληνική παραγωγή. Και δεν είναι μόνο η παραγωγή είναι και οι υπηρεσίες που θα πρέπει να διερευνήσουν την σχέση τους με τον τουρισμό είναι και οι νέες τεχνολογίες, οι καινοτομίες, η εκπαίδευση, είναι η απασχόληση, . Στο επίπεδο της απασχόλησης σε μία πολύ ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο φαίνεται ότι κάτι γίνεται. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», από το σύνολο των 89.534 νέων θέσεων απασχόλησης (προσλήψεις μετά την αφαίρεση των συνολικών αποχωρήσεων) που καταγράφηκαν στον συγκεκριμένο μήνα, οι 42.871 (48%) αφορούσαν σε καταλύματα. Επιπλέον, 19.952 νέες θέσεις (22%) δημιουργήθηκαν σε επιχειρήσεις εστίασης, η λειτουργία των οποίων συνδέεται άμεσα με την τουριστική δραστηριότητα. Το 70%, δηλαδή, των νέων θέσεων απασχόλησης που καταγράφηκαν τον Μάιο συνδέονται με τον τουρισμό.
Η Ελλάδα είναι μία τουριστική χώρα. Μπορεί αυτό να είναι ευχή μπορεί και κατάρα. Σίγουρο όμως για να είναι ευχή θα πρέπει συγκροτημένα, να μπορέσει σε πολλαπλά επίπεδα να αξιοποιήσει αυτό το «δώρο θεού». Η διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, η περαιτέρω διασύνδεση του τουρισμού με το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και με την εκπαίδευση (είναι αδιανόητο να μην έχουμε μία υψηλού επιπέδου σχολή τουρισμού, στην οποία θα φοιτούν και ξένοι σπουδαστές) θα πρέπει να είναι τα θέματα πρώτης προτεραιότητας. Το επόμενο διάστημα πολύ μεγάλες επενδύσεις (Αστέρας, Hilton, Ελληνικό κ.α) θα αναβαθμίσουν περαιτέρω το τουριστικό πρόσωπο της χώρας . Πως η εθνική οικονομία θα αξιοποιήσει αυτή νέα πραγματικότητα. Αυτή είναι η πρόκληση!