Ασφαλής η τοποθέτηση κεραιών κινητής στον αστικό ιστό

31/5/2016

Η χώρα διαθέτει την ψηφιακή τεχνογνωσία για να μεταβεί στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πολιτικό ζήτημα και θέμα ελλιπούς οργάνωσης οι καθυστερήσεις που προκύπτουν στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, δήλωσε ο καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Αθανάσιος Κανάτας, σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική εκπομπή του Alpha 989 τη Δευτέρα 30 Μαΐου.
Ο καθηγητής μεταξύ άλλων μίλησε για τη συνδρομητική τηλεόραση και τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών ενώ αναφορικά με την τάση εξάπλωσης των δικτύων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό αποσαφήνισε ότι είναι απόλυτα ασφαλής.

Η ψηφιακή τεχνολογία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η χώρα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την υλοποίηση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxis, καθώς και για τη διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος. «Η υλοποίηση είναι απλό θέμα καθώς παγκοσμίως, υπάρχουν πολλά πληροφοριακά συστήματα. Η τεχνολογία είναι αξιόπιστη αλλά απαιτεί οργάνωση και σωστή προετοιμασία. Είναι περισσότερο πολιτικό και λιγότερο τεχνολογικό θέμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής ενώ δεν παρέβλεψε να αναφερθεί και στην κουλτούρα του Έλληνα, που ακόμα δεν έχει εξοικειωθεί πλήρως με την χρήση πλαστικού χρήματος.

Τα ελεύθερα κανάλια καθυστέρησαν την ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης
Σχετικά με τη συνδρομητική τηλεόραση και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, η διάδοση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα καθυστέρησε λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού ελεύθερων καναλιών, σχολίασε. Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των αδειών παρατήρησε πως «δεν υπάρχει μία απάντηση σε αυτό. Πιστεύω πως τουλάχιστον έξι κανάλια θα μπορούσε να υποστηρίξει αλλά είναι λίγο τεχνικό το ζήτημα». Προσέθεσε ότι «παγκοσμίως υπάρχει η τάση να παραχωρούνται συχνότητες από την τηλεοπτική μετάδοση στην κινητή τηλεφωνία».

Ασφαλή τα επίπεδα μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας των κεραιών κινητής
Αναφορικά με την ακτινοβολία, ο κ. Κανάτας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη πως υπάρχει πρόβλημα από τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες» και σημείωσε ότι το ζήτημα είναι η ορθή χρήση των κινητών με hands-free.
Για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα σύγχρονα δίκτυα, ήταν κατηγορηματικός ότι οι υφιστάμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι επαρκείς και δεν υπάρχει περίπτωση να προκληθεί βλάβη από την ακτινοβολία των σταθμών βάσης. Αστεία χαρακτήρισε τα περί απομάκρυνσης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τον αστικό ιστό, εξηγώντας ότι όσο πιο κοντά φέρουμε τις κεραίες, τόσο αμβλύνεται η ακτινοβολία. Τέλος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το θέμα της ακτινοβολίας αποτελεί αντικείμενο πολυετούς μελέτης και έρευνας από διεθνείς οργανισμούς, σχεδόν 50 έτη. Υπάρχει η διεθνής οργάνωση για τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNIRP), τις συστάσεις της οποίας υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ελλάδα έχει εναρμονιστεί με τις οδηγίες της Ε.Ε. και μάλιστα, έχουμε θεσπίσει αυστηρότερα όρια, αν και χωρίς λόγο» είπε ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη.