Στον αέρα το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης βίζας στα νησιά του Αιγαίου-Χάνονται χιλιάδες τούρκοι τουρίστες!
19/5/2016
Εν αμφιβόλω τίθεται η εφαρμογή – κατά την εφετινή τουριστική περίοδο – του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου βραχείας διαμονής στον χώρο Σένγκεν (βίζα) για τους επισκέπτες από τα τουρκικά παράλια στα νησιά Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω, Ρόδο, Σύμη και Καστελόριζο.
Το πρόγραμμα αυτό προέβλεπε την ταχεία χορήγηση της βίζας στον χώρο του τελωνείου κατά την είσοδο των Τούρκων τουριστών στη Χίο για παράδειγμα, αντί της χρονοβόρας διαδικασίας κανονικής χορήγηση βίζας μέσω των ελληνικών προξενιών αρχών στην Τουρκία.
Ωστόσο, εφέτος, λόγω της περίπλοκης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι πολύ πιθανόν να μην εφαρμοσθεί το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο μετ΄ επιτάσεως είχε ζητήσει να αρχίσει εγκαίρως η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου.
Σε απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού κ. Νίκου Ξυδάκη, προς τον βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότη Μηταράκη, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση, επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτεί κάθε χρόνο την συναίνεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής.
Όπως τονίζει ο κ. Ξυδάκης, «στην παρούσα πολυσύνθετη και βεβαρημένη συγκυρία, με την έξαρση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, οι περισσότεροι από τους εταίρους μας θέτουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη διατήρηση του πιλοτικού προγράμματος, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας».
Περαιτέρω σημειώνει ότι ακόμα κι αν ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες έχουν αλλάξει οι διαδικασίες, αφού προβλέπεται η λήψη βιομετρικών δεδομένων για τους εισερχόμενους και η ενημέρωση – μαζί με τα άλλα στοιχεία τους – ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων, διαδικασία που είναι εξόχως χρονοβόρα.
Βεβαίως, το υπουργείο Εξωτερικών δεν κλείνει απολύτως το θέμα, αναφέροντας ότι «υπό το φως των ανωτέρω δεδομένων, σημειώνουμε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την ευρωπαϊκή επιτροπή, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση του προγράμματος και φέτος».
Τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας (Τουρισμού) στις σχετικές απαντήσεις τους παραπέμπουν ουσιαστικά στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως επισημαίνει στον astraparis.gr ο κ. Μηταράκης η μη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος μεταφράζεται για τη Χίο σε απώλειες περίπου 20.000 Τούρκων τουριστών το εφετινό καλοκαίρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.
Πηγή; astraparis.gr