Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης: Στόχος η δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού και τουριστικού κέντρου στην πόλη

9/4/2016
Από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ευρώπης είναι η Θεσσαλονίκη με 100 χιλιάδες και πλέον φοιτητές που ζουν κινούνται και δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης. Αυτό και μόνο είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη και καθιέρωση της Θεσσαλονίκης σε εκπαιδευτικό και τουριστικό κέντρο. Σε αυτό κατέτεινε και η προσπάθεια από τα δύο μεγάλα Πανεπιστήμια της πόλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), που συμμετείχαν στην αποστολή φορέων και επιχειρηματιών που επισκέπτεται το Παρίσι με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του θεσμού της «Διπλωματίας των Πόλεων».
«Η παρουσία μας στο Παρίσι, όλων των φορέων και των επιχειρηματιών, ξανατονίζει το πού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη στο χάρτη της Ευρώπης. Εμείς με τη συμμετοχή μας λέμε “είναι εδώ τα πανεπιστήμια” και αναδεικνύουμε την πόλη ως “εκπαιδευτικό κέντρο”, σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια Πρύτανη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Δέσποινα Κλαβανίδου.
Το ΑΠΘ ωστόσο έχει πρωτόκολλα συνεργασίας με τουλάχιστον 15 πανεπιστήμια από το Παρίσι και πραγματοποιεί ανταλλαγές φοιτητών Erasmus στο πλαίσιο κοινών δίγλωσσων μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Σύμφωνα με την κ.Κλαβανίδου, υπάρχουν, επίσης, πρωτόκολλα συνεργασίας που αφορούν στην εκπόνηση κοινών διδακτορικών διατριβών: «Ελληνες ή Γάλλοι υποψήφιοι διδάκτορες έχουν στις επιτροπές που θα τους κρίνουν και Έλληνες και Γάλλους καθηγητές».
«Πιστεύω ότι η παρουσία του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ στην αποστολή του δήμου Θεσσαλονίκης ενισχύει ακριβώς την προσπάθεια να καθιερωθεί η Θεσσαλονίκη όχι μόνο ως τουριστικός και επιχειρηματικός πόλης έλξης αλλά και εκπαιδευτικός», πρόσθεσε η κ.Κλαβανίδου.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βλάση Βλασίδη, το ΠΑΜΑΚ έχει καταθέσει προτάσεις σε φορείς της Γαλλίας και της Ελλάδας, για κοινά θερινά σεμινάρια και μεταπτυχιακά προγράμματα και τα οποία έχουν γίνει δεκτά για το 2016 και για το 2017.
«Βλέπουμε τη διπλωματία πόλεων σαν κάτι συνολικό», δήλωσε ο κ. Βλασίδης. «Το ΠΑΜΑΚ δεν βρίσκεται στο Παρίσι με κύριο στόχο να φέρει όσο περισσότερους φοιτητές γίνεται στη Θεσσαλονίκη αλλά για να ενισχύσει με την παρουσία του και με τις προτάσεις του την αποστολή του δήμου ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη, συνολικά, μια πιο ελκυστική πόλη.
Στο μεταξύ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο του Παρισιού για την προβολή της Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων και μέλη της γαλλικής εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ο Σωτήρης Μανιτσάς ερευνητής στο Ecole de Mine, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε γνωστό πως η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει στις 5 και 6 Ιουλίου ένα συνέδριο με θεματική την ανθρώπινη χειρονομία και την τεχνολογία, που αποτελεί συνδιοργάνωση δύο γαλλικών πανεπιστημίων (Ecole de mine και Παρίσι 8) και δύο ελληνικών (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ).
Η ανεργία γεμίζει τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων
Μιλώντας για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Αναπληρώτρια Πρύτανη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ Δέσποινα Κλαβανίδου τόνισε ότι αυτό έχει 65.000 ενεργούς φοιτητές και είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
«Ζούμε εποχές με γεμάτα αμφιθέατρα» είπε η ίδια μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγώντας ότι «οι νέοι σήμερα επιδιώκουν να τελειώσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τις σπουδές, λόγω οικονομικής κρίσης».
Με την ευκαιρία επεσήμανε την ανάγκη του πανεπιστημίου για εξεύρεση επιπλέον πόρων, είτε μέσω ερευνητικών προγραμμάτων είτε με τη δημιουργία θερινών τμημάτων ή άλλων επιλογών, καθώς ο προϋπολογισμός μειώνεται κάθε χρόνο και το πανεπιστήμιο μετά βίας καλύπτει πλέον τα λειτουργικά του έξοδα.