Τα πάνω κάτω έρχονται σε μισθώσεις τουριστικών κατοικιών και φόρους ακινήτων

12/10/2015
Η απελευθέρωση της μίσθωσης των τουριστικών κατοικιών, που ανοίγει από 1η Νοεμβρίου και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, που φέρνει το πολυνομοσχέδιο δημιουργούν νέα δεδομένα. Σημειώνεται ότι παράγοντες της αγοράς έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι το τρίτο μνημόνιο έχει καταργήσει το όριο των 30 ημερών από 1/11/15 το οποίο διαχωρίζει τις αστικές από τις τουριστικές μισθώσεις.
«Αν το αφήσουν ως έχει, απλά θα γίνει μπάχαλο γιατί οποιαδήποτε αστική κατοικία γίνεται τουριστικό κατάλυμα αφού μπορεί να ενοικιαστεί και για μία μέρα. Θα ήταν λογικό, οποιαδήποτε αστική κατοικία να μπορεί να γίνει "τουριστική κατοικία" δηλαδή να πάρει ειδικό σήμα με διαδικασίες του νόμου του 2013 και να φορολογείται ως επιχείρηση» αναφέρει επιχειρηματίας του κλάδου στο Bluebirds. Το Bluebirds απευθύνθηκε στο γραφείο της υπουργού τουρισμού για να δώσει την άποψή της για το θέμα, αν απαιτέιται έκδοση εγκυκλίου ή Υ.Α., ωστόσο ακόμα εκκρεμεί απάντηση. Ήδη ο ΣΕΤΕ προσπαθεί να βρει λύσεις για το αν το άνοιγμα το μισθώσεων θα γίνει αυτόματα ή θα επιζητηθεί μια κάποια ρύθμιση.
Την ίδια ώρα το πολυνομοσχέδιο κρύβει νέα χαράτσια για τα ακίνητα και άρα για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα οι νέες μεγάλες περικοπές ανεβάζουν στα 9,5-10 δισ. τον λογαριασμό των μέτρων που η κυβέρνηση θα λάβει ως το τέλος του 2016. Αν και με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε τη Δευτέρα έβαλε στόχο να εξοικονομήσει 6,4 δισ. ευρώ σε 14 μήνες, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν κλειδώσει και θα ανακοινωθούν μέτρα συνολικού ύψους τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο.
Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο διατηρείται και θα εισπραχθεί χωρίς απαλλαγές που υποσχόταν η κυβέρνηση, αλλά θα πληρώσουν και εκείνοι οι πολύ μικροί ιδιοκτήτες που δεν πλήρωναν ως τώρα, επειδή τους έβγαινε ΕΝΦΙΑ κάτω από 10 ευρώ.
Εφέτος όμως, ούτε 1 ευρώ δεν θα αφήσει το υπουργείο Οικονομικών να πάει χαμένο, αφού και μόλις 1 ευρώ ΕΝΦΙΑ θα απαιτείται να πληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι παγίως η εφορία δεν αναζητούσε να εισπράξει μικροποσά από φόρους, αλλά και αυτό θα ανήκει πολύ σύντομα στο παρελθόν.
Ακόμα χειρότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι καταργείται αναδρομικά από 1.1.2015 (και άρα αυτό επηρεάζει τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε φέτος) η εξαίρεση από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, της αξίας (αν και «συλλεκτικής» μάλλον πια παρά εμπορικής) για τις εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Από το μέτρο αυτό θα πιαστούν στην παγίδα του νόμου χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.
Την ίδια στιγμή όμως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι δεν καταργείται η φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών διατηρητέων ακινήτων, όπως προκύπτει από την αρχική διατύπωση στο νομοσχέδιο, αλλά θα εξειδικευτεί καλύτερα στο τελικό νομοσχέδιο πως καταργείται η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ τα ξενοδοχειακά κτίρια.
Αν δεν αλλάξει πάντως κάτι στη διατύπωση του νόμου, οι κάτοικοι παραδοσιακών οικισμών και νησιών της Ελλάδας κινδυνεύουν να δουν τις επόμενες μέρες ότι πρέπει να πληρώσουν αστρονομικά ποσά για συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, επειδή αυτός θα επιβάλλεται πλέον και για τα σπίτια 100 ή 200 χρόνων που κληρονόμησαν, είτε έχουν διατηρηθεί ως μνημεία ή ακόμα και αν είναι ερείπια που δεν μπορούν να τα φτιάξουν -λόγω και των αυστηρών απαιτήσεων του νόμου για εργασίες μηχανικών, ειδικά υλικά κατασκευής κλπ!
Έτσι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αλλά θα φορολογηθούν στο 5πλάσιο (με συντελεστή 5) και τα αγροτεμάχια μέσα στα οποια βρίσκονται τα -διατηρητέα ή μη- ακίνητα.
Ενοίκια
Το πλήγμα για όσους εισπράττουν ενοίκια είναι διπλό, αφού με άλλες διατάξεις προβλέπεται:
- αναδρομική αύξηση από 1.1.2015 θα κληθούν να πληρώσουν 15% (αντί 11%) όσοι εισέπραξαν ενοίκια έως 12.000 και 35% (αντί 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
- κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Από το γράμμα του νόμου προκύπτει ότι η εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο δημόσιο, προκειμένου να μη φορολογηθούν, θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2015 και μετά, δηλαδή από τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016.