Εταιρίες Πετρελαιοειδών: Η πτώση της αγοράς καυσίμων νάρκη για έσοδα και τουρισμό των νησιών

6/10/2015
Το καμπανάκι του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθουν τα νησιά και η τουριστική βιομηχανία ειδικά του Αν. Αιγαίου έκρουσε ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αλυγιζάκης μκλώντας σε εκδήλωση για δημοσιογράφους τόνισε ότι η ατάργηση της επιδότησης στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά (10 ευρώ ανά κυβικό μεταφερόμενου καυσίμου σε νησιά όπου δεν υπάρχουν δεξαμενές),η κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ μπορεί να αφήσει χωρίς καύσιμα τα νησιά ή να τα ρίξει στην αγκαλιά της τουρκικής αγοράς. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε φέτος καταγράφηκε έντονο το φαινόμενο ανεφοδιασμού γιωτ από την μικρασιατική ακτή, όπου παρέχονται σημαντικές απαλλαγές για αυτή τη μορφή προμηθειών. Μάλιστα επέμεινε ότι η πολιτική επενδύσεων των εταιριών αλλά κι η παροχή κινήτρων από το κράτος επέτρεψε την ανάπτυξη επαρκούς δικτύου πρατηρίων στα νησιά, αλλά και την ανάπτυξη υποδομών αναγκαίων για τον τουρισμό. Σημείωσε δε ότι η χώρα με την περιοριστική πολιτική που υιοθετείται κινδυνεύει να χάσει έσοδα προς χάρη της Τουρκίας αλλά και να υπονομεύσει το τουριστικό της προϊόν.
Σε σχέση με τις διαφορές τιμών μεταξύ των νησιών και του κέντρου τόνισε ότι οφείλεται σε παθογένειες της αγοράς των Αθηνών. Όπως ανέφερε ο κ. Αλυγιζάκης τα περιθώρια στην Αθήνα είναι χαμηλά, αλλά λόγω τζίρου και υψηλής παραβατικότητας στην Αθήνα παρατηρείται μειωμένη τιμή. Αντίθετα στα νησιά η παραβατικότητα είναι μηδενική ενώ η εμπορική περίοδος, που είναι μικρή και η ανάγκη απόσβεσης των επενδύσεων οδηγεί σε ψηλότερα τιμολόγια. Εκτίμησε δε ότι η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ θα πιέσει εταιρίες και πρατηριούχους να απορροφήσουν την αναμενόμενη αύξηση της τιμής .

Σε γενικές γραμμές η αγορά καυσίμων αναμένεται να κλείσει εφέτος με πτώση για έκτη συνεχόμενη χρονιά, που φθάνει σωρευτικά στο 42 % στις βενζίνες, 15 % στο πετρέλαιο κίνησης και 60 % στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο ΣΕΕΠΕ επισημαίνει ωστόσο ότι η ελληνική αγορά, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, παρουσιάζει ενδιαφέρον με την αίρεση της σταθερότητας και του ξεκάθαρου φορολογικού πλαισίου.

Γιώργος Αλεξάκης