Ξανά σχέδια επί χάρτου για την ανέλκυση του Sea Diamond

7/8/2015
Τη βούλησή τους, για επίσπευση και ολοκλήρωση των ενεργειών για ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου sea diamond που βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Αθηνιός της Σαντορίνης το 2007 μετά από πρόσκρουση σε ύφαλο, εξέφρασαν σε συνάντησή τους, οι αναπληρωτές υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, παρουσία του Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα του υπoυργείου Ναυτιλίας Γιάννη Θεοτοκά και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ωστόσο, το 2014, με αμετάκλητη απόφασή του το εφετείο Πειραιά, είχε κρίνει ως «τεχνικώς ανέφικτη» την όποια δυνατότητα ανέλκυσης του ναυαγίου.
Πάντως τα συναρμόδια υπουργεία που χειρίζονται την υπόθεση, αποφάσισαν να παρέχουν κάθε υποστήριξη αλλά και να ζητήσουν επίσης από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, που έχει την κατά νόμο αρμοδιότητα, την εκ νέου διεθνής προκήρυξη πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την ανέλκυση του ναυαγίου προς εταιρείες και οργανισμούς που εξειδικεύονται στις σχετικές εργασίες, αλλά και να προσδιοριστούν οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν.
Εμπειρογνώμονες που έχουν μελετήσει το θέμα του ναυαγίου έχουν προβληματιστεί για τη θέση την οποία βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο καθώς είναι 90 μέτρα βάθος η πλώρη και 140 η πρύμνη.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ o David Ashley Pockett ειδικός σύμβουλος επί 35 χρόνια της εταιρείας LOC που ειδικεύεται στη διάσωση πλοίων και απομάκρυνση ναυαγίων εκτίμησε ότι «το συγκεκριμένο ναυάγιο είναι πολύ σταθερό στη θέση που βρίσκεται και ότι η ανέλκυσή του είναι ανέφικτη».
Ανάλογη εκτίμηση είχε κάνει στην κατάθεσή του στο εφετείο Πειραιά και ο εισηγητής του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων και ο αρχιπλοίαρχος της εταιρείας Τσαβλίρη γνωστής εταιρείας που ειδικεύεται σε ανελκύσεις ναυαγίων.
Τέλος να σημειωθεί ότι το ΕΛΚΕΘΕ που πραγματοποιεί μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή αναφέρει ότι η επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι αμελητέα και όλες οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύονται στην ανοιχτή θάλασσα.