Τα μέτρα που φέρνει η συμφωνία και αφορούν τον τουρισμό
13/7/2015
Με ρυθμίσεις που επηρεάζουν καταλυτικά τον κλάδο του τουρισμού έρχεται η νέα συμφωνία που φιλοδοξεί να απομακρύνει το grexit και να διαμορφώσει όρους σταθεροποίησης (;) της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί ακόμα να μένει να αποσαφηνιστεί με μεγαλύτερη ευκρίνεια το τοπίο, ειδικά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τη; διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ωστόσο είναι προφανές ότι οι συνηθισμένοι σε αιφνιδιασμούς και αστάθειες επαγγελματίες του χώρου έχουν μπροστά τους νέα δεδομένα. Το πρώτο που αφορά του επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του χώρου είναι το νέο καθεστώς ΦΠΑ.
Φορολογία
Έτσι, πέρα από την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος στο 28%, ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%. Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015. Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015. Αφορά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με εξαίρεση την άγονη γραμμή. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016 και θα καθοριστούν «δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα» για να αποζημιωθούν οι φτωχότεροι κάτοικοι.
Στα νησιά καταργείται η έκπτωση του 30% γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω τις νησιωτικές επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να δούμε πώς θα γίνει η εξισορρόπηση της αφαίρεσης του προνομίου αυτού για τα μικρότερα, απομακρυσμένα και φτωχότερα νησιά.
Σε σχέση με τη φορολογία υπάρχει κι ένα κρυφό χαρτί καθώς η συμφωνία προβλέπει δύο πρόσθετα μέτρα, ύψους 330 εκατ. ευρώ, αν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις:
1. Αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 40 εκατ. ευρώ).
2. Ο φόρος στις επιχειρήσεις θα ανέβει από το 26% στο 29%, δηλαδή 1% πάνω από τη βασική πρόβλεψη της πρότασης για αύξηση από το 26% στο 28%. Η νέα αύξηση υπολογίζεται ότι θα φέρει επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.
Εργαζόμενοι
Για τους εργαζόμενους το νέο μνημόνιο φέρνει επέκταση των ορίων ηλικίας και μείωση των επικουρικών συντάξεων. Έτσι:
1.Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο εφέτος σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών.
2.Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία.
3.Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση για όλους ως το τέλος του 2019.
4.Από τον Μάρτιο του 2016 θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με βάση ειδικά κριτήρια.
5.Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.
Υποδομές
Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων θα φέρει νέα δεδομένα στη διαχείριση των δημοσίων υποδομών, που αφορούν άμεσα τον κλάδο. Στελέχη του χώρου θεωρούν ότι τα νέα δεδομένα θα φέρουν επενδύσεις και καλύτερες και πιο φτηνές υπηρεσίες κάτι που όμως αναμένεται να αποδειχθεί. Έτσι, ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου. Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό. Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στον νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.
Επίσης το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας με όριο προίκας τα 50 δισ. ευρώ και θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα θα αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.
Δημόσιο
Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο αναμένεται να φέρει αλλαγές στις υπηρεσίες υποδοχής των τουριστικών επενδύσεων αλλά και εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων. Το σχέδιο θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2015 με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού ανά τομέα και την αντιμετώπιση ελλείψεων.
Γιώργος Αλεξάκης