«Buisinexit»: Στόχος η ελληνική επιχειρηματικότητα σε τουρισμό και ναυτιλία
26/6/2015
Γράφει ο Γιώργος Αλεξάκης
Οι προτάσεις των θεσμών, τώρα που πλέον ξεκαθαρίζουν, είναι προφανές ότι το μόνο που δε θέλουν είναι να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις. «Τι ακριβώς νομίζουν ότι κάνουν οι πιστωτές, και ειδικά το ΔΝΤ;» αναρωτιέται ο Πολ Κρούγκμαν και επισημαίνει: «Ο λόγος για τον οποίον υποτίθεται ότι απορρίπτουν τις προτάσεις που βασίζονται στους φόρους είναι ότι θα πλήξουν την ανάπτυξη. Η προφανής απάντηση είναι: Μας δουλεύετε; Οι άνθρωποι που απέτυχαν τελείως να αντιληφθούν τη ζημία που θα προκαλούσε η λιτότητα –το 2010 το ΔΝΤ προέβλεπε ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα υποχωρήσει κατά 6% και ότι θα έχει επανέλθει σχεδόν στο αρχικό του επίπεδο μέχρι το 2014, ενώ στην πραγματικότητα έχει υποχωρήσει κατά 20%– κάνουν τώρα κήρυγμα σχετικά με την ανάπτυξη; Επιπλέον, όλες οι ανησυχίες που εκφράζονται σε σχέση με την ανάπτυξη αφορούν την πλευρά της προσφοράς (σ.σ. όχι και την τόνωση της ζήτησης) σε μια οικονομία που λειτουργεί τουλάχιστον 20% χαμηλότερα από τις δυνατότητές της».
Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το «Buisinexit». Δεν είναι άλλο από την εξόντωση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας, όσης έχει απομείνει. Με όρους φορολογικής εξόντωσης οι δανειστές επιδιώκουν ένα και μόνο πράγμα. Την εξόντωση δια της υπερφορλόγησης όσων επιχειρήσεων φέρνουν πλούτο, για να δώσουν το χώρο τους σε άλλες που πιθανόν έχουν γερές προσβάσεις στις Βρυξέλλες και υπαγορεύουν τις προτάσεις αυτές.
Ουσιαστικά συμφέροντα προσπαθούν να βάλουν χέρι στην ελληνική επιχειρηματικότητα στον τουρισμό, τη ναυτιλία, όπου οι Γερμανοί ζητούν αυξήσεις φόρων, αλλά και στη μεταποίηση. Ακόμα και ο CEO της Mινέρβα, που ανήκει στον πολυεθνικό όμιλο PZ Cussons, ο κ. Γιάννης Μπούρας σε εκδήλωση την Πέμπτη για τα 111 χρόνια της εταιρίας ερωτηθείς από το δημοσιογράφο να σχολιάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην αγορά και τις επιπτώσεις που θα έχει σε αυτή η αύξηση του ΦΠΑ και των φορολογικών συντελεστών, ανέφερε: "μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ και δη στον πρωτογενή τομέα δεν βοηθάνε".
Προς τι λοιπόν τόση ζέση να έλθουν μέτρα από ΦΠΑ ίσα με το 1% του ΑΕΠ, που θα εξοντώσουν τη ζήτηση και ό,τι ζωντανό έχει απομείνει στην οικονομία. Τίποτα άλλο από το κερδοσκοπικό παιχνίδι των πιστωτών. Απαξιώνουν και αγοράζουν στα χαμηλά…