Οι προτάσεις των θεσμών ισοπεδώνουν τον τουρισμό
25/6/2015
Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, η προκαταβολή φόρου στο 100%, η αύξηση φορολογίας στο 28% αποτελούν βόμβα στα θεμέλια των τουριστικών επιχειρήσεων. Ειδικά για τα νησιά όπου οι εκπτώσεις καταργούνται εφόσον γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των δανειστών δημιουργούν ασφυκτικότερο πλαίσιο. Ουσιαστικά η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων του κλάδου αυξάνεται υπέρμετρα. Οι έμμεσοι φόροι ουσιαστικά υπερδιπλασιάζονται, οι άμεσοι αυξάνονται κατά 10% περίπου (δύο μονάδες), ενώ η μεταγωγή των επιχειρήσεων σε καθεστώς προκαταβολής φόρου επιπέδου τραπεζών (σήμερα μόνο οι τράπεζες προκαταβάλουν το 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά – οι άλλες επιχειρήσεις το 55%) επιφέρει τελειωτικό κτύπημα την ώρα που η ρευστότητα δεν αναζητείται. Επίσης η αύξηση του φόρου πολυτελείας κτυπά την αγορά τουριστικής κατοικίας.
Πολλοί ξενοδόχοι, που ουσιαστικά είναι αποκομμένοι και από φτηνές χρηματοδοτήσεις λόγω αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος και του country risk, θα αναγκαστούν είτε να πουλήσουν την περιουσία τους είτε να αναζητήσουν συνέργιες. Το μόνο ανακουφιστικό μέτρο που προτείνουν οι θεσμοί είναι η μη αύξηση των εισφορών σε μια αγορά πάντως που η μαύρη εργασία ανθεί…
Με αυτά τα δεδομένα για τον κλάδο ξεκίνησε η δεύτερη μέρα εντατικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες σε συνέχεια μια δύσκολης μέρας για την ελληνική αντιπροσωπεία.
Η πλευρά των Θεσμών επανέφερε το αρχικό γνωστό 5σέλιδο που είχε παρουσιάσει προ ημερών (γνωστό ως σχέδιο Γιούνκερ) εμμένοντας στη λογική της περικοπής δαπανών αντί της υπέρμετρης αύξησης φόρων και εισφορών. Ουσιαστικά οι Θεσμοί ακυρώνουν το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και ζητούν μέτρα που συρρικνώνουν το κράτους σε όφελος της ιδιωτικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα ενώπιον του Πρωθυπουργού θέτουν ένα σχέδιο που προβλέπει:
- ΦΠΑ τριών συντελεστών με 6% (φάρμακα, βιβλία και θέατρα), 13%, (μη μεταποιημένα – επεξεργασμένα τρόφιμα, ενέργεια, νερό και διαμονή σε ξενοδοχεία), (23%, γάλα, λάδι κι όλα τα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης). Επίσης προβλέπεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά.
-Για τις επιχειρήσεις ζητούν το συντελεστή φορολόγησης να πάει στο 28% (αντί ελληνικής πρότασης για 29%) και αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%
- Για την εισφορά αλληλεγγύης φαίνεται να μη διαφωνούν στην πρόταση της κυβέρνησης, που κάνει λόγο για αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα 30.000 ευρώ και άνω ως εξής:
• 12.001- 20.000 ευρώ: 0,7%
• 20.001- 30.000 ευρώ: 1,4%
• 30.001- 50.000 ευρώ: από 1,4% σε 2%
• 50.001- 100.000 ευρώ: από 2,1% σε 4%
• 100.001- 500.000 ευρώ: από 2,8% σε 6%
• 500.001 ευρώ και πάνω: από 2,8% σε 8%
- Για τη φορολόγηση αγροτών ζητούν την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων και συγκεκριμένα των επιστροφών στο πετρέλαιο, αλλά και την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών τους. Σήμερα, οι αγρότες φορολογούνται με συντελεστή 13% στο εισόδημά τους.
- Ζητούν επίσης να σταματήσει η παροχή του επιδόματος θέρμανσης
- Για τον ΕΝΦΙΑ ζητούν ισοδύναμα σε όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, ώστε να μην αλλάξει η εισπραξιμότητα του μέτρου που αποδίδει 2,65 δισ. ευρώ.
- Για το φόρο πολυτελείας - τηλεοπτικές διαφημίσεις και άδειες συμφωνούν οι δύο πλευρές
- Για το φόρο στον ηλεκτρονικό τζόγο (e- gaming) και άδειες 4G και 5G οι Θεσμοί απορρίπτουν τις όποιες επιβαρύνσεις
- Τέλος για τις αμυντικές δαπάνες οι δανειστές ζητούν η μείωση να είναι διπλάσια, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά τα μέτρα αυτά αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» των δανειστών, οι οποίοι όμως δεν ξεκαθαρίζουν τι δίνουν. Ούτε λόγος για το χρέος, αλλά και ασάφεια για το χρηματοδοτικό δημιουργούν ένα κλοιό ασφυκτικό στην ελληνική κυβέρνηση που καλείται να ισορροπήσει στο κενό, χωρίς να έχει κάτι στα χέρια της ώστε να παλέψει επικοινωνιακά το προτεινόμενο πακέτο.
Γ.Α.