Τα Ευρωπαϊκά Τουριστικά Γραφεία υπέρ του χαμηλού "τουριστικού" ΦΠΑ στη χώρα μας

18/6/2015

Τις ανησυχίες του, σχετικά με τον ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, εκφράζει ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων και Tour Operators (ECTAA) και σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει, ότι συμμαχεί με την ελληνική θέση του τουριστικού κλάδου, στην διεκδίκηση ενός χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα συστατικά του τουριστικού πακέτου.
Ο ECTAA καλεί τους πολιτικούς ηγέτες που έχουν την ευθύνη των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα την Ελληνική Κυβέρνηση, τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), να καταλήξουν σε άμεση συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένης και της απόφασης για την αναδιαμόρφωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα.
Οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, εφόσον υπάρξουν, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά την πάροδο επαρκούς χρονικού διαστήματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν στις τιμές που συμφωνούνται μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων. Θα πρέπει, επίσης, να εφαρμοστούν σταδιακά, διότι μια δραστική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί από την τουριστική βιομηχανία και θα μετακυλήσει στους καταναλωτές, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στο θέμα των τιμών των υπηρεσιών.
Με τους συντελεστές ΦΠΑ στην Νότια Ευρώπη να κυμαίνονται μεταξύ 4% και 8% η Ελλάδα μπορεί πολύ εύκολα να βρεθεί στο περιθώριο μιας πολύ ανταγωνιστικής τουριστικής αγοράς, σημειώνει ο ECTAA.