Ώρες αγωνίας για νησιά και τουριστική βιομηχανία
3/6/2015
Με τον τουρισμό να αποτελεί τη μοναδική πρόσοδο της χώρας αυτήν την περίοδο, που απουσιάζει κάθε άλλο εξωτερικό χρηματοδοτικό εργαλείο η στοχοποίηση ειδικά από την πλευρά των δανειστών της ακμαίας αυτής ελληνικής βιομηχανίας δημιουργεί προβληματισμό.
Οι δανειστές εμμένουν για άρση των εκπτώσεων στα νησιά, κάτι που έχει αποδεχτεί η Αθήνα αλλά πιέζουν για τη μέγιστη δυνατή επιβάρυνση με ΦΠΑ τη διαμονή και την εστίαση. Θεωρώντας ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή πιέζουν για μεγάλους συντελεστές στους τομείς αυτούς.
Με τις Ελληνικές προτάσεις ανά χείρας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να πείσει την άλλη πλευρά ότι απαιτείται γενναία πολιτική απόφαση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, καθώς οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές στα εισπρακτικά μέτρα παραμένουν. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου η ελληνική πλευρά έχει κάνει σημαντικά βήματα υποχώρησης και πλέον η πλευρά των θεσμών, εν όψει της συνάντησης, θα πρέπει να δείξει ότι θέλει κι αυτή τη λύση.
Πάντως οι διαφορές ανάμεσα στα μέτρα που καταθέτει η ελληνική πλευρά και αυτά που ζητούν οι δανειστές είναι σημαντικές και δεν προβλέπεται να λυθούν στο EWG αλλά μόνο με πολιτική παρέμβαση.
Τα αγκάθια
Σημείο δύσκολο για τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και οι συντελεστές ΦΠΑ, αλλά και το ασφαλιστικό. Ειδικά για το 2016 η πλευρά του ΔΝΤ ζητεί πλεόνασμα πάνω από 3% ώστε να βγει το σενάριο βιωσιμότητας του χρέους που αποτελεί για το Ταμείο αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Επίσης η πλευρά των δανειστών ζητεί δύο συντελεστές ΦΠΑ π.χ. 11-22% με υπαγωγή των τιμολογίων κοινής ωφέλειας στο μεγάλο συντελεστή. Παράλληλα ζητεί εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Το πακέτο αυτό με τα διάφορα εναλλακτικά σενάριά του οδηγεί σε μέτρα που κυμαίνονται από 3,5 δισεκ – 5 δισεκ. Ωστόσο πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι αν η Αθήνα δεχτεί μέτρα 3,5 δισεκ θα ανοίξει ο δρόμος της λύσης. Παράλληλα για το θέμα του ασφαλιστικού είναι ανοικτοί στο ενδεχόμενο να ανοίξει παράλληλα με το χρέος μετά από μια ανεξάρτητη αναλογιστική μελέτη.
Στον αντίποδα η Αθήνα έχει προτείνει μέτρα που αθροιστικά οδηγούν σε ένα πακέτο κοντά 2 δισεκ σύμφωνα με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς. Έτσι έχει προτείνει, πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5 το 2016, ΦΠΑ με τρεις συντελεστές 6% (μόνο για φάρμακα και ψωμί),11(με τα τιμολόγια κοινής ωφέλειας και τον τουρισμό) και 22% ή 23% για όλα τα υπόλοιπα. Επίσης προτείνει σταδιακή περικοπή των πρόωρων συντάξεων, αναβολής εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές, παύση ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ και αποκατάσταση σταδιακή του βασικού μισθού με επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Με αυτές τις διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών αλλά και με το Ταμείο να επιμένει σε αναδιάρθρωση του χρέους και σκληρές μεταρρυθμίσεις η πρόθεση της Αθήνας είναι να έχει κλείσει μέχρι την Παρασκευή. Άλλωστε γιαυτό ήδη στην Αθήνα ως μέσο πίεσης προς τους Θεσμούς ψιθυρίζεται ότι ακόμα και επισείει ακόμα και την απειλή μη πληρωμής του Ταμείου τα τέλος της εβδομάδας (300 εκατ) ώστε να πιεστούν όλοι να συμφωνήσουν.
Γιώργος Αλεξάκης