Τι προβλέπει η νέα οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
28/5/2015
Στις 28 Μαΐου 2015, το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, επιβεβαίωσε πολιτική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια. Η νέα οδηγία θα επικαιροποιήσει τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τα οργανωμένα ταξίδια με στόχο να προσαρμοστούν στις εξελίξεις της αγοράς, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή.
Θα επεκτείνει την προστασία των παραδοσιακών πακέτων σε συνδυασμό με τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ιδίως αν πωλούνται μέσω internet.
Επόμενα βήματα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να επιβεβαιώσει το κείμενο της πολιτικής συμφωνίας του Συμβουλίου με την ψηφοφορία σε δεύτερη ανάγνωση στην προσεχή σύνοδο ολομέλειας.
Το κείμενο θα υποβληθεί σε νομική και γλωσσολογική επεξεργασία πριν εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ πριν από το τέλος του 2015.
Οι νέες διατάξεις θα ισχύσουν 30 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας.
Οι βασικοί κανόνες
Νωρίτερα στις 22 Μαΐου 2015, η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου (ΕΜΑ) ενέκρινε τους όρους συμφωνίας μεταξύ της Λετονικής Προεδρίας και εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια. Το Συμβούλιο «Ανταγωνιστικότητα» θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πολιτική συμφωνία κατά τη σύνοδο της 28ης Μαΐου.
Με τη νέα οδηγία θα προσαρμοστούν οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τις οργανωμένες διακοπές στις εξελίξεις της ταξιδιωτικής αγοράς προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή.
Οι σημερινοί κανόνες για τα οργανωμένα ταξίδια (ταξιδιωτικά πακέτα) είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή όπου οι καταναλωτές πραγματοποιούν όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές κρατήσεις για εξατομικευμένα πακέτα, είτε από έναν, είτε από περισσότερους, εμπορικά συνδεδεμένους μεταξύ τους, επαγγελματίες. Αυτό δημιουργεί συχνά αβεβαιότητα στους αγοραστές όσον αφορά το επίπεδο προστασίας τους και ασάφεια στους επαγγελματίες όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους.
Για τον λόγο αυτόν, η νέα οδηγία θα επεκτείνει την προστασία των κλασικών πακέτων σε συνδυασμούς επιμέρους ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ειδικότερα όταν πωλούνται ηλεκτρονικά.
Επιπλέον, οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν τη διαφάνεια και θα ενισχύσουν την προστασία των καταναλωτών όσον αφορά :
• πακέτα όπου δύο ή περισσότερες ταξιδιωτικές υπηρεσίες αγοράζονται είτε από τον ίδιο επαγγελματία σε δικτυακό τόπο ή από ταξιδιωτικό πράκτορα στο πλαίσιο μίας ενιαίας σύμβασης•
• πωλήσεις «click-through» όταν δύο ή περισσότερες υπηρεσίες αγοράζονται από πολλούς παρόχους online βάσει χωριστών συμβάσεων αλλά όπου το όνομα, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα στοιχεία πληρωμής διαβιβάζονται απευθείας μεταξύ των επαγγελματιών εντός 24 ωρών• τέλος,
• συνδεδεμένες ταξιδιωτικές υπηρεσίες όταν τουλάχιστον δύο διαφορετικές ταξιδιωτικές υπηρεσίες πωλούνται από έναν πάροχο ο οποίος διευκολύνει ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο του ιδίου ταξιδιού ή διακοπών.
Η μελλοντική οδηγία θα περιλαμβάνει άλλα βασικά χαρακτηριστικά όπως:
Ενισχυμένες απαιτήσεις για την παροχή πληροφοριών πριν από τη σύναψη της σύμβασης. Πριν από τη σύναψη της σύμβασης οργανωμένου ταξιδίου, ο ταξιδιώτης θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει σαφείς συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με τα βασικά δικαιώματα και υποχρεώσεις, καθώς και συγκεκριμένες τυποποιημένες πληροφορίες σχετικά με το προγραμματιζόμενο οργανωμένο ταξίδι ή ανάλογη προσφορά.
Πιο σωστές και προβλέψιμες τιμές για τα οργανωμένα ταξίδια, με αυστηρότερους ελέγχους όσον αφορά τις μεταβολές τιμών (δικαίωμα καταγγελίας σε περίπτωση αύξησης της τιμής άνω του 8 % και υποχρέωση μείωσης των τιμών σε ανάλογες περιπτώσεις).
Ενισχυμένα δικαιώματα καταγγελίας. Οι ταξιδιώτες θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία καθώς θα μπορούν να ακυρώνουν τη σύμβαση πριν από την έναρξη του ταξιδιού. Στην περίπτωση αυτή, ο ταξιδιώτης μπορεί να υποχρεωθεί να καταβάλει στον διοργανωτή την ανάλογη δικαιολογημένη χρέωση ακύρωσης. Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση δωρεάν πριν από την αναχώρησή τους, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, πολιτικής αστάθειας, ή παρόμοιων σοβαρών καταστάσεων στον προορισμό τους, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τις διακοπές τους.
Υψηλότερη προστασία στις περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι αδύνατη η επιστροφή του ταξιδιώτη λόγω έκτακτων και αναπόφευκτων περιστάσεων. Οι ταξιδιώτες θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης για διαμονή έως και τριών διανυκτερεύσεων σε περίπτωση που δεν μπορούν να επιστρέψουν.
Αποτελεσματικότεροι κανόνες για την προστασία των ταξιδιωτών κατά της αφερεγγυότητας του παρόχου ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο κεντρικών σημείων επαφής στα κράτη μέλη για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής συνεργασίας.
Αυστηρότεροι κανόνες περί ευθύνης των παρόχων ταξιδιωτικών υπηρεσιών σε περίπτωση που το πακέτο αποδειχθεί ελλιπές. Η οδηγία θεσπίζει επίσης κανόνες για τις περιπτώσεις έλλειψης συμμόρφωσης προς τη σύμβαση του οργανωμένου ταξιδίου, αλλά και όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις, την ακύρωση της σύμβασης, την επιστροφή των ταξιδιωτών ή την αποζημίωσή τους.
Οι νέες συνθήκες θα δημιουργήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις μέσω της εναρμόνισης των κανόνων, αίροντας έτσι τα εμπόδια για τις διασυνοριακές συναλλαγές. Αυτό θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ, ούτως ώστε να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και σε άλλες χώρες.
Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η ευρύτερη επιλογή προϊόντων διακοπών και, κατά συνέπεια, η μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.