Πολυτεχνείο Κρήτης: Τρισδιάστατη η πολιτιστική και τουριστική Κρήτη

5/5/2015
Γράφει ο Γιώργος Αλεξάκης

Τη μοναδική τρισδιάστατη απεικόνιση σημαντικών, ιστορικών μνημείων της Κρήτης και την εξέλιξή τους στο χρόνο παρουσίασε το Πολυτεχνείο Κρήτης τη Δευτέρα στο Κτήριο Επιστημών στα Χανιά. Με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και τη χορηγική στήριξη της Cyta Eλλάς μια ομάδα από καθηγητές του Πολυτεχνείου και 17 φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού, ιστορικών και αρχαιολόγων υλοποίησαν το Ερευνητικό Πρόγραμμα Crete 3d.
Το www.crete3d.gr είναι μια εφαρμογή που απευθύνεται στο ευρύ, μη εξειδικευμένο κοινό και στόχο έχει να παρουσιάσει με καινοτόμο τρόπο τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κρήτης παρέχοντας πληροφορίες για την εξέλιξη των μνημείων με τρισδιάστατη διαδραστική παρουσίαση.
«Είναι μια προσπάθεια του Πολυτεχνείου που πρέπει να έχει συνέχεια στην ανάπτυξή της» δηλώνει ο υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος Επίκουρος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Παναγιώτης Παρθένιος και συμπληρώνει: «Το Crete3D η δημιουργία του οποίου διήρκησε 3 χρόνια είναι εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για να απευθύνεται στο ευρύ κοινό και δε χρειάζεται κανένα ιδιαίτερο λογισμικό ή άλλες γνώσεις για να λειτουργήσει, εκτός από έναν φυλλομετρητή (browser) και σύνδεση στο διαδίκτυο».
Το βασικό στοιχείο καινοτομίας του Crete3d είναι η δυνατότητα που δίνεται για πρώτη φορά στον επισκέπτη να περιηγηθεί μέσα από ένα απλό στη χρήση, εύληπτο, τρισδιάστατο, διαδραστικό περιβάλλον στα βασικά μνημεία της Κρήτης και να παρατηρήσει την εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια των επτά ιστορικών περιόδων του νησιού, από τη Μινωική έως τη σύγχρονη.
Ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί να πάρει πληροφορίες για κάθε μνημείο πριν το επισκεφθεί καθώς και για τα υπόλοιπα μνημεία που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, αλληλεπιδρώντας με τις 5 κλίμακες απεικόνισης, από το επίπεδο περιφέρειας μέχρι το επίπεδο του κτηρίου.
Όπως τόνισε η Κατερίνα Μανιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών για πρώτη φορά μια βάση δεδομένων οδηγεί σε μια τρισδιάστατη απεικόνιση ενός μεγάλου αριθμού τρισδιάστατων μνημείων ώστε να είναι διαχειρίσιμη σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου, αξιοποιώντας την ιδέα της αφαίρεσης της πληροφορίας και του διαγράμματος.
«Το Πολυτεχνείο Κρήτης αποδεικνύει ότι είναι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και αποδεικνύει ότι παρά τις αντιξοότητες η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να σταθεί σε υψηλότατο επίπεδο. Γι’ αυτό πρέπει να στηριχθεί στη μεγάλη προσπάθεια» αναφέρει η κα Μανιά.
Πρωτοπορεί το Πολυτεχνείο Κρήτης
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης αναδεικνύεται στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των πανεπιστημίων της Ελλάδας στις ερευνητικές δημοσιεύσεις με τη μεγαλύτερη απήχηση και καταγράφει δείκτη που υπερβαίνει πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται κι από σχετική έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με τίτλο "Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις 1996-2010: Βιβλιομετρική Ανάλυση Ελληνικών Δημοσιεύσεων σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά - Scopus", η οποία βασίζεται σε στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφική βάση δεδομένων Scopus. Σε αυτή τη μελέτη γίνεται ανάλυση της ελληνικής συγγραφικής δραστηριότητας σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με αξιόπιστα στοιχεία και μεγάλο αριθμό καθιερωμένων δεικτών. Οι δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, το κυριότερο μέσο για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην επιστημονική κοινότητα, αποτελούν μια σημαντική πηγή για την καταγραφή και αποτίμηση του ερευνητικού έργου.
Σε άλλη έρευνα που πραγματοποίησε η European Research Ranking για το 2012, το Πολυτεχνείο Κρήτης κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 πρώτους ελληνικούς φορείς με τους μεγαλύτερους δείκτες χρηματοδότησης έρευνας για το 2012.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν την πολύ καλή θέση του Πολυτεχνείου Κρήτης στον τομέα της έρευνας ανάμεσα στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ταυτόχρονα όμως, οι διακρίσεις των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού καθώς και των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο διεθνή χώρο αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για την απήχηση της έρευνας που διεξάγεται στα εργαστήρια και τις ερευνητικές μονάδες του Ιδρύματος και στο εξωτερικό.
Καινοτομία στον πολιτισμό και τον τουρισμό
«Το Πολυτεχνείο συνδυάζει την τεχνολογία με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Εδώ πρόκειται για τη μοναδική, τρισδιάστατη απεικόνιση σημαντικών, ιστορικών μνημείων του νησιού και την εξέλιξή τους στο πέρασμα των χιλιετιών και των πολιτισμών που άφησαν το αποτύπωμά τους στην Κρήτη» σημείωσε ο πρύτανης του Ιδρύματος καθηγητή Βασίλης Διγαλάκης.
Όπως δήλωσε κατά την παρουσίαση ο γενικός διευθυντής της Cyta Eλλάς Χρήστος Λιμνανίτης «η Cyta ως εταιρεία τεχνολογίας στήριξε οικονομικά την προσπάθεια, καθώς αποτελεί μια καινοτόμο ιδέα. Η Κρήτη στηρίζει την εταιρεία μας κι εμείς με τη σειρά μας ανταποδίδομε», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ ο διευθυντής Τεχνολογικών Υπηρεσιών της Cyta κ. Θοδωρής Μερίτης τόνισε ότι, «η Cyta είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες σημαντικές δράσεις».
Όπως αναφέρουν οι συντελεστές του ερευνητικού προγράμματος η πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα σε επόμενο στάδιο είτε να διευρυνθεί με περισσότερα μνημεία στην Κρήτη αλλά και αλλού.
«Τέτοιες δράσεις που αναδεικνύουν την Κρήτη στηρίζονται από την Περιφέρεια», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης που έδωσε το παρών στην εκδήλωση ενώ παρόντα ήταν στελέχη της Cyta και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.