Σε ποια νησιά και τι ποσό θα πληρώνουμε ως φόρο διαμονής
30/4/2015
Με μέτρα που φέρνουν χρήμα κύρια από την τουριστική βιομηχανία της χώρας σχεδιάζει η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιρρήσεις των δανειστών και να ξεκλειδώσει τη ροή χρηματοδότησης από τους Θεσμούς.
Ήδη απ΄ ότι φαίνεται η επιβολή τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία από 3 αστέρια και πάνω, η «πλαστικοποίηση» των συναλλαγών στα νησιά, η εφαρμογή ηλεκτονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους, από τον Ιούνιο, αλλά και η ενίσχυση της εμπορικής λειτουργίας του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων αποσκοπούν στοχεύουν να αξιοποιηθεί το μομέντουμ του ελληνικού τουρισμού και να εισπραχθούν σημαντικά ποσά, είτε από έσοδα είτε από την πάταξη της φοροδιαφυγής
Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), αναφέρουν στο υπουργείο αλλά ετοιμάζουν αλλαγές που επηρεάζουν την τουριστική βιομηχανία.
Ωστόσο το προσχέδιο του νομοσχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, βάζει φόρο διαμονής υπέρ του Δημοσίου σε νησιά με χαμηλούς συνετλεστές ΦΠΑ συντελεστών ΦΠΑ κι έχουν με βάση την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ περισσότερους από 3.100 κατοίκους.
Με αυτά τα δεδομένα, ο νέος φόρος αφορά τα νησιά Ρόδο, Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο, Σύρο, Νάξο, Θήρα, Λήμνο, Κάλυμνο, Θάσο, Μύκονο, Πάρο, Άνδρο, Τήνο, Ικαρία, Λέρο, Κάρπαθο, Σκιάθο, Σκόπελο, Μήλο, Πάτμο και Σύμη.
Οι αντιδράσεις είναι σημαντικές ένθεν κακείθεν. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει το όριο να μπει από τους 3.100 κατοίκους στους 4.100 ώστε να μη συνδέεται με την έκπτωση στον ΦΠΑ και να μην υπάρξουν πιθανές ενστάσεις από την Ε.Ε. με βάση τους κανόνες ΦΠΑ.
Εφόσον το μέτρο εγκριθεί θα ενεργοποιηθεί φόρος διαμονής ως εξής:
• Από 1 έως 5 ευρώ για τη διαμονή σε ξενοδοχεία τριών αστέρων και πάνω. Ανάλογα με τα αστέρια, ανεβαίνει ο φόρος. Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
• 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγιειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας. Ο φόρος αυτός θα είναι μόνο για την τουριστική σεζόν, από την 1η Απριλίου έως και την 31η Οκτωβρίου. Τον υπόλοιπο χρόνο, θα εξαφανίζεται.
• 6% στην τιμή κάθε απόδειξης -προ ΦΠΑ- για πωλήσεις λιανικής σε κοσμηματοπωλεία, καταστήματα με ρούχα και παπούτσια αλλά και για έργα τέχνης.
Στα συγκεκριμένα νησιά επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το ανώτατο όριο συναλλαγών σε μετρητά είναι τα 70 ευρώ, με εξαίρεση τις συναλλαγές οι οποίες γίνονται με δημόσιο φορέα.
Σημαντικά έσοδα πάντως περιμένει το κράτος κι από την εισαγωγή της πιστωτικής κάρτας στις συναλλαγές, κάτι που αποτελεί αν μεγάλο μποναμά στις τράπεζες και τις εταιρίες καρτών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον κλάδο βάση μελέτης των ελληνικών τραπεζών, για κάθε 10% αύξηση των συναλλαγών με κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές ή debit) σε ετήσια βάση, η παραοικονομία θα μειώνεται 5% σε βάθος 4ετίας. Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε 2,5 με 3 δισ. ευρώ.