Αγωνία για τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τα νησιά!
30/3/2015
Η αγωνία για την έκβαση της υπόθεσης «συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία» εξακολουθεί να κυριαρχεί μεταξύ των ενδιαφερομένων τουριστικών παραγόντων της χώρας. Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των θεσμών εξακολουθούν χωρίς να είναι πλήρως γνωστό το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων. Σε ότι αφορά πάντως μία ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πληροφορίες του Bluebirds.gr αναφέρουν ότι η ελληνική αντιπροσωπείας δεν έχει συμπεριλάβει την πρόταση αυτή στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει καταθέσει.
Η στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά τον ΦΠΑ είναι οπωσδήποτε θετική για την πορεία του ελληνικού τουρισμού.
Είναι χαρακτηριστικό το tweet του πρόεδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέα Ανδρεάδη. «1 εκ επί πλέον αναμενόμενες αφίξεις το 2015 σημαίνουν +60.000 θέσεις και +1% στο ΑΕΠ. Αρκεί να αποφύγουμε υφεσιακά μέτρα όπως αυξήσεις ΦΠΑ» έγραψε στο twitter ο κ. Ανδρεάδης.
Πάντως στο συγκεκριμένο θέμα εκτιμάται ότι η χώρα μας θα δεχθεί πιέσεις να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία απο το 6,5% στο 13%, αν και η «τρόικα» είχε «καρφώσει» την προηγούμενη κυβέρνηση ότι εκείνη πρότεινε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Πάντως έχει σημασία μία ακόμη ανάρτηση στο twitter του κ. Ανδρεάδη. «Όταν η Γερμανία έχει 7% ΦΠΑ σε διαμονή & εστίαση, πως μπορεί στην χώρα μας που ζει από τουρισμό να επιβληθεί 13% ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο;» έγραψε ο κ. Ανδρεάδης φέροντας και τους γερμανούς προς των ευθυνών τους…
Την συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά πυροδότησε και η τοποθέτηση της κας Νάντιας Βαλαβάνη, Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, σε μία συνέντευξη της στην εφημερίδα «Αυγή» απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Η ερώτηση και η απάντηση
Η ερώτηση είχε ως εξής: «Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο φόρος σε ορισμένα είδη όπως τσιγάρα και ποτά ή άλλα προϊόντα ή ο ΦΠΑ σε ορισμένα πολύ τουριστικά νησιά;»
Και η απάντηση που δόθηκε είχε ως εξής: «Υπάρχει εντός κυβέρνησης μια συζήτηση για όλα αυτά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι, με το σύνολο των φόρων στα καπνικά είδη να ανέρχεται ήδη στο 88% της τιμής που καταβάλλει ο τελικός καταναλωτής, οποιαδήποτε παραπέρα αύξηση θα ευνοήσει όχι τα έσοδα, αλλά το λαθρεμπόριο, που για ν’ αντιμετωπιστεί χρειάζονται όχι μόνο διωκτικά αλλά και τιμολογιακά μέτρα. Για τα οινοπνευματώδη, ίσως η ένταση των προληπτικών ελέγχων να είναι προτιμότερη από την καταστολή. Η καταστολή κάθε είδους παρανομίας, απολύτως απαραίτητη σήμερα, κοστίζει πολλαπλάσια από την πρόληψη. Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θεσμοθετήθηκε για εξαιρετικά ισχυρούς λόγους: Για ν’ αντιμετωπισθούν τα αυξημένα έξοδα κατοίκων και επιχειρήσεων λόγω μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών, λόγω γεωγραφίας, οικονομικών παραγόντων. Οι λόγοι αυτοί έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, βέβαια, για νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που το τουριστικό προϊόν τους τιμολογείται πενταπλάσια π.χ. από την Κρήτη, και το κατά κεφαλή εισόδημα των κατοίκων τους είναι πολύ υψηλότερο. Και δεν καταλαβαίνω γιατί σκέψεις για ευθυγράμμιση αυτών των δύο νησιών με το καθεστώς ΦΠΑ της επικράτειας προκαλεί τις διαμαρτυρίες π.χ. του Δημάρχου Λέσβου. Από αλληλεγγύη; Ωστόσο, μια τέτοια ευθυγράμμιση είναι μάλλον δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς τα νησιά του Αιγαίου έχουν μπει όλα μαζί στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ».