Ήπειρος: Με δυνατό χαρτί τον εναλλακτικό τουρισμό εκπέμπει SOS για τις αναγκαίες υποδομές
16/2/2015
Γράφει ο Γιώργος Αλεξάκης
Τα τραύματα που άφησε η πρόσφατη κακοκαιρία στην Ήπειρο, με κύριο την πτώση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας ανέδειξε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την ορθολογική ανάπτυξη του τουρισμού μιας προικισμένης μεν αλλά με σημαντικά προβλήματα υποδομών περιοχής της χώρας.
Πολλά μνημεία μοναδικά στον κόσμο, ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, πανέμορφοι ορεινοί όγκοι κα συνάφεια με νησιωτικά συμπλέγματα και παραλίες, καταπληκτικό εκθετήριο νεώτερης αρχιτεκτονικής δημιουργίας, πλούσια αρχαία, βυζαντινή και μεταβυζαντινή κληρονομιά, γαστρονομία συνδεδεμένη με την ιστορία και με την τοπικότητα συνιστούν τα βαριά χαρτιά του τουρισμού της Ηπείρου. Ωστόσο η περιοχή είναι από τις πλέον απομονωμένες χωρίς τουριστικό μπούσουλα.
«Το αεροδρόμιο είναι το βασικό το πρόβλημα. Το δικό μας το άφησαν απέξω στη διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης. Πώς θα έχουμε ανάπτυξη χωρίς αεροδρόμιο. Η Εγνατία δε φτάνει. Χρειάζεται και η ΙΟΝΙΑ. Το Άκτιο δε βολεύει. Για να μεγαλώσει η πίτα χρειάζεται το αεροδρόμιο. Πρέπει να διασυνδεθεί η περιοχή των Ζαγορίων με την παραλία» αναφέρει στο Bluebirds.gr ο Νίκος Οικονομίδης συνιδιοκτήτης του Ξενώνα Αβραγώνιο στο Μεγάλο Πάπιγκο
Ο ίδιος εκφράζει μια συγκρατημένη αισιοδοξία σε σχέση με τις προοπτικές. «Υπάρχει μια δειλή άνοδος από το καλοκαίρι» αναφέρει και επισημαίνει την ανάγκη να μην υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις. «Κάθε φορά που αυξάνεται το ΦΠΑ μειώνεται ο τζίρος. Αυξάνεται το κίνητρο της φοροδιαφυγής. Όταν οι όμορες χώρες έχουν χαμηλότερους συντελεστές, είναι προφανές δημιουργείται θέα ανταγωνισμού, εάν υπάρξουν αυξήσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αχιλλέας Παπαευθυμίου υπεύθυνος της Alpine Zone, που, έχοντας τις αναγκαίες πιστοποιήσεις προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή. Ο ίδιος θεωρεί ότι έλλειψη υποδομών δημιουργεί πρόβλημα προσβασιμότητας στην Ήπειρο, ενώ ειδικά για το θέμα του εναλλακτικού τουρισμού που είναι το δυνατό χαρτί της Ηπείρου επισημαίνει μιλώντας στο Bluebirds τα ελλείμματα του αδειοδοτικού και θεσμικού πλαισίου. Ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά δείγματα καθώς επισκέπτες από το Ισραήλ καλύπτουν τελευταία το κενό που έχει αφήσει η πτώση του εσωτερικού τουρισμού.
Τα θέματα της προβολής και της από κοινού συνεργασίας επισημαίνει και η Χλόη Οικονομίδη Υπεύθυνη marketing του Ξενώνα Αβραγώνιο, που από το 2004 λειτουργεί και ως μίνι συνεδριακό. «Με τις δικές μας προσπάθειες μέσα από τα Social media, προσπαθούμε για το καλύτερο» τονίζει κι ελπίζει ότι μέσα από συνέργειες μπορεί να υπάρξει καλύτερη πορεία.