Οι δυο πληγές του ελληνικού τουρισμού

10/2/2015
Παρά την σημαντική αύξηση αφίξεων και εισπράξεων το 2014 το ελληνικός τουρισμός εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από δυο σοβαρά προβλήματα δομικού χαρακτήρα τα οποία χρήσουν άμεσης αντιμετώπισης.
Και τα δυο αποτυπώνονται με ενάργεια στη μελέτη με τίτλο « Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2014» του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).
Το ένα αφορά την έντονη εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού και το άλλο τη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη.
Σύμφωνα λοιπόν με το ΙΤΕΠ παρά την αύξηση των αφίξεων κατά 22,7% το 2014 σε σχέση με το 2013, ο δείκτης εποχικότητας αφίξεων αυξήθηκε κατά 1,4%, γεγονός που σημαίνει ότι η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού εντάθηκε. Παρά τις προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων η τουριστική περίοδος δεν διευρύνθηκε τόσο ώστε ο δείκτης εποχικότητας να βελτιωθεί.
Παράλληλα η δαπάνη ανά επίσκεψη μειώθηκε κατά 9,2% το 9μηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2013 και παρουσιάζει συνεχή καθοδική πορεία. Η μείωση αυτή σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, οφείλεται σε δύο παράγοντες:
-Στη μείωση της δαπάνης ανά διανυκτέρευση κατά 3,2% και
-Στη μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής κατά 6,3%.
Η έντονη εποχικότητα και η μείωση της δαπάνης λόγω και της μείωσης της μέσης διάρκειας παραμονής είναι δυο θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τον ελληνικό τουρισμό και την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και την Αναπληρωτή Υπουργό Έλενα Κουντουρά καθώς αντανακλούν ευθέως στην ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Διαβάστε εδώ όλη τη μελέτη του ΙΤΕΠ