Δάνεια, ρευστότητα και ανταγωνιστικότητα επί τάπητος στη συνάντηση ΣΕΤΚΕ - κυβέρνησης

28/7/2020
Συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, Χρήστο Σταϊκούρα και Χάρη Θεοχάρη είχε σήμερα αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι συναντήσεις των αρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού με το προεδρείο της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. πραγματοποιήθηκαν σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική στιγμή για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίες έχουν «χτυπηθεί» ανεπανόρθωτα από την «επέλαση» του κορωνοϊού.

Σειρά θεμάτων που απασχολούν τα τουριστικά καταλύματα και αφορούν ακόμη και τη βιωσιμότητά τους συζητήθηκαν κατά την πρώτη, πρωινή συνάντηση της Συνομοσπονδίας με τον υπουργό Οικονομικών.

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων - ρευστότητα, η παράταση της λήξης των αξιογράφων, η αναστολή καταβολής των δόσεων στεγαστικών - καταναλωτικών δανείων, είναι κάποιες από τις προτάσεις της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. προς τον αρμόδιο υπουργό, που τέθηκαν επί τάπητος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας συνάντησαν τον υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, από τον οποίο ζήτησαν την έμπρακτη συνεισφορά του στην επίλυση πάγιων προβλημάτων κι ανοικτών θεμάτων του κλάδου.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών και Τουρισμού, κ.κ. Σταϊκούρας και Θεοχάρης συμφώνησαν ότι επιβάλλεται η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των κραδασμών της πανδημίας στις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, εκφράζοντας την ειλικρινή διάθεση για εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων.

«Ήταν δύο διαδοχικές, εποικοδομητικές συναντήσεις και ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένες λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπό τις παρούσες συνθήκες και το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία», δήλωσε μετά και τη συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού ο πρόεδρος της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε., κ. Παναγιώτης Τοκούζης.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε πως το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει και προωθεί τα αιτήματα των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών του κλάδου για τη στήριξη της αλυσίδας πληρωμών τους, καθώς και για τη διευθέτηση των θεμάτων με τις εκδοθείσες επιταγές.

Επίσης οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην ανάγκη παρεμβάσεων σε μία σειρά θεμάτων, όπως τα αναπτυξιακά προγράμματα και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου, καθώς επίσης και τα προγράμματα που αφορούν στον εσωτερικό τουρισμό.