Βομβιστική επίθεση στον ΣΕΒ: Ψυχραιμία αλλά και προβληματισμός στον κλάδο του τουρισμού

24/11/2015
Προβληματισμός και συγκρατημένη ανησυχία επικρατεί σε τουριστικούς παράγοντες μετά την ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Η έκρηξη, που σημειώθηκε περίπου στις 3:35 τα ξημερώματα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές, ακούστηκε σε αρκετά μεγάλη απόσταση, ενώ προξένησε υλικές ζημιές σε κτίρια της περιοχής, όπως στο παρακείμενο ξενοδοχείο «Αμαλία».

Η εικόνα του «αποκλεισμένου» Συντάγματος σε μια περίοδο που η Αθήνα προσπαθεί να αναδείξει παντού ότι είναι μια ασφαλής πόλη και ένας προορισμός όπου όλοι μπορούν να περπατήσουν άφοβα προξενεί σίγουρα ανησυχία. Άλλωστε δεν είναι μακριά στο χρόνο οι εικόνες των διαδηλώσεων στην Αθήνα και των κατεστραμμένων κτηρίων που πλήγωσαν βάναυσα τον τουρισμό της πόλης, από το 2010 μέχρι το 2013. Έτσι την ώρα που η τουριστική βιομηχανία της Αθήνας καλπάζει με νέες επενδύσεις, έκρηξη αφίξεων (700 χιλιάδες παραπάνω φέτος μέχρι τον Οκτώβριο), τέτοια φαινόμενα ξυπνούν ανακλαστικά.

Μάλιστα ένα συνυπολογίσει κανείς ότι η έκρηξη έρχεται σε μια χρονική στιγμή που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη φόβου, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι το περιστατικό στον ΣΕΒ μπορεί στην πορεία να καταστεί σημαντικό πρόβλημα. Ειδικά όταν μάλιστα η Ελλάδα μπαίνει ως στόχος σε ένα «παιχνίδι ευθυνών» - blame game- πολλών παραγόντων της ΕΕ για να μεταφερθεί η ευθύνη για αβελτηρίες των  ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, η βομβιστική επίθεση δίνει άλλοθι για ενδεχόμενα νέα καρφιά.

Οι ξένοι για την επίθεση

Το Reuters, μάλιστα «έδραξε την ευκαιρία» κι αφού μεταδίδει την είδηση σημειώνει: «Επιθέσεις εναντίον τραπεζών, πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ελλάδα, η οποία έχει μακρά ιστορία πολιτικής βίας και η οποία τώρα βυθίζεται στη χειρότερη οικονομική
κρίση δεκαετιών. Η έκρηξη, η οποία η αστυνομία πιστεύει ότι πραγματοποιήθηκεαπό εγχώριες ομάδες ανταρτών, είναι η πρώτη τέτοια επίθεση που γίνεται από τηστιγμή που η Αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο». Και λίγο παρακάτω γράφει:  «Οι επιθέσεις με αυτοσχέδιες βόμβες και εμπρησμούς μηχανισμούς κλιμακώθηκαν στην Ελλάδα από το 2010, όταν ελήφθησαν τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας, όπως αύξηση φόρων,  μειώσεις μισθών και  συντάξεων, ως αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Τον Ιούλιο η Αθήνα συμφώνησε έναν ακόμη γύρο λιτότητας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης».

Προσπάθεια να προλάβουμε…

Στο πλαίσιο αυτό ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρούσει τις αιτιάσεις που δέχεται για τους ελέγχους στα σύνορα. Ήδη την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης μαζί με όλους του πρέσβεις των κρατών μελών της Ε.Ε., της Ελβετίας και της Νορβηγίας βρίσκεται στη Λέσβο για επί τόπου αυτοψία ώστε οι επιτετραμμένοι των εταίρων μας να δουν από πρώτο χέρι τον μεγάλο αγώνα που κάνουν οι ελληνικές υπηρεσίες και ο FRONTEX στα σύνορα.

Καταδικάζουν τα κόμματα

Αναπόφευκτα συνολική ήταν η καταδίκη από τα κόμματα. «Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα. Η απόλυτη καταδίκη τέτοιων ενεργειών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χωρίς επικίνδυνες ερμηνείες, αποτελεί την ενδεδειγμένη πολιτική στάση» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Tην βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ καταδίκασε η Νέα Δημοκρατία, καλώντας την κυβέρνηση «να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την δίωξη των δραστών».

«Η Νέα  Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «τέτοιες ενέργειες πλήττουν την εικόνα της χώρας και τα πραγματικά συμφέροντα των Ελλήνων».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των γραφείων του ΣΕΒ. Η προστασία της δημόσιας ασφάλειας από τους εχθρούς της Δημοκρατίας και της κοινωνίας πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η οποία πρέπει  να κινηθεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα για τη σύλληψη των δραστών. Οι δυνάμεις της αποσταθεροποίησης πρέπει να απομονωθούν στις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Το Ποτάμι καταδικάζει την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Είναι καθήκον των αρχών να συλλάβουν τους δράστες. Ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την πολύ δύσκολη εσωτερική και διεθνή συγκυρία, είναι να συμβάλλουν ώστε να υπάρξει κλίμα ομαλότητας, να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας και να απομονωθούν στην κοινωνία εκείνοι που καλούν σε βίαιες συμπεριφορές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος.  «Η Αθήνα και οι πολίτες της δεν τρομοκρατούνται», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων για την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ.

«Η Δημοκρατία και η ελευθερία δεν θα κάνουν το χατίρι σε εκείνους τους λίγους που επενδύουν στο φόβο», τόνισε ο κ. Καμίνης, διαβεβαιώνοντας ότι «η Αθήνα ήταν, είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής και ζωντανή πόλη».  

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική εικόνα που παρουσιάζει η ΕΕ προβληματίζει και τους εγχώριους παράγοντες. Έστω κι αν τα τρομοκρατικά κτυπήματα στην Αίγυπτο έφεραν «πελάτες» ειδικά στην Κύπρο αλλά δημιουργούν και τάση για του χρόνου στην Ελλάδα κορυφαίοι παράγοντες θεωρούν τη συνολική εικόνα ανησυχητική. Έτσι πριν λίγες μέρες ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, χαρακτήρισε στο twitter, ως εσφαλμένες τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις βοηθούν τον τουρισμό μας και διαπιστώνει ότι «εδώ και δέκα ημέρες παρατηρούμε κάμψη προκρατήσεων 2016»,

 

Βέβαια δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία γίνεται όλο και πιο ανθεκτική στους κραδασμούς από την τρομοκρατία και ανακάμπτει πιο σύντομα, Για παράδειγμα, για να επανέλθουν στη Νέα Υόρκη τα ποσοστά κρατήσεων που ίσχυαν πριν από το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου χρειάστηκαν 34 μήνες και για την ευρύτερη αγορά των ΗΠΑ απαιτήθηκαν 45 μήνες. Η Μαδρίτη όμως χρειάσθηκε 12 μήνες για να ανακάμψει μετά το χτύπημα του Μαρτίου του 2004 στο σιδηροδρομικό σταθμό με τους 191 νεκρούς, ενώ το Λονδίνο χρειάσθηκε μόλις εννέα μήνες (μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό με τους 52 νεκρούς).

Όμως για χώρες όπως η Ελλάδα που «ανασαίνει» από τον τουρισμό τέτοιοι κραδασμοί είναι απολύτως απευκταίοι.

Γιώργος Αλεξάκης