Βίζες, προβολή κι αεροπορικές συνδέσεις οι "μοχλοί" ανάπτυξης του τουρισμού από την Κίνα

25/4/2017
Το θέμα της διευκόλυνσης των Κινέζων τουριστών ως προς την έκδοση βίζας για την Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συνάντησης που είχε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας με εκπροσώπους της Alipay Europe του κινεζικού Ομίλου Alibaba.

Σημειώνεται ότι η διευκόλυνση στην παροχή βίζας πέρυσι στους Ρώσους (που έγινε με παρέμβαση του τοτε αν. Υπ. Εξωτερικών Ν. Ξυδάκη ) πέρυσι τόνωσε σημαντικά το εισερχόμενο ρεύμα και φέτος εξετάζεται η λειτουργία του συστήματος για Ινδία Κίνα και Ιράν.

Μάλιστα κατά την παρουσία του στην Ελλάδα στο φόρουμ για τους αρχαίους πολιτισμούς που διοργάνωσε του υπουργείο Εξωτερικών ο κινέζος υπουργός εξωτερικών Γουαγκ Γι υπογράμμισε ότι η χώρα μας μπορεί να δεχθεί 1,5 εκατομμύριο τουρίστες από την Κίνα. Δηλαδή δέκα φορές περισσότερους από ό,τι είχε πέρυσι. Ανέφερε, δε, ως παράλληλο παράδειγμα τη Ρώμη που λόγω του μεγάλου αρχαίο πολιτισμού 3 εκατομμύρια συμπατριωτών του επισκέπτονται τα μνημεία και τους ιστορικούς τόπους.

Στο φόντο αυτό στη συνάντηση Πιτσιόρλα - Alibaba συγκεκριμένα συζητήθηκαν τρόποι απλοποίησης της διαδικασίας και μείωσης της σχετικής γραφειοκρατίας φια τις βίζες.

Σημειώνεται ότι το 2017 θα είναι η πρώτη χρονιά δραστηριοποίησης στην Ελλάδα της κινεζικής online πλατφόρμας τουρισμού Alitrip, που ανήκει στην κινεζική Alibaba, και μέσω της οποία κάθε χρόνο περισσότεροι από 50 εκατ. Κινέζοι κλείνουν τις διακοπές τους.



Σύμφωνα με εκτιμήσεις, που ωστόσο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, Ο ερχομός της Alitrip στην Ελλάδα προβλέπεται να ενισχύσει φέτος την τουριστική κίνηση από Κίνα τουλάχιστον κατά 100.000 επισκέπτες. Το υποστηρίζουν πάντως ιθύνοντες της κινεζικής εταιρείας, οδηγώντας σε βαθμιαία αύξηση 90% (!) των διεθνών αφίξεων σε σχέση με το 2016.

Στο αναπτυξιακό σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού η αγορά της Κίνας είναι βασική προτεραιότητα.

Μάλιστα ο στόχος είναι η τουριστική κίνηση να φτάσει στο άμεσο μέλλον το 1,5 εκατ. Κινέζους. Μάλιστα, φέτος έχουν έχουν ενισχυθεί με επιπλέον θέσεις οι αεροπορικές συνδέσεις μέσω Σιγκαπούρης και Ντουμπάι. Παντως η απευθείας αεροπορική σύνδεση θα δώσει ώθηση στο τουριστικό ρεύμα.

Στο μεταξύ την προηγούμενη Παρασκευή το πρώτο κινέζικο γκρουπ τουριστών κρουαζιέρας επιβιβάστηκε στο πλοίο Celestyal Olympia και ήδη αναχώρησε για την 4ήμερη κρουαζιέρα σε νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα οι 250 επισκέπτες από την Κίνα είχαν την ευκαιρία για τέσσερις ημέρες να επισκεφτούν τα νησιά των Κυκλάδων, αποτελώντας το πρώτο οργανωμένο γκρουπ Κινέζων τουριστών κρουαζιέρας. Σημειώνεται ότι έχει ήδη προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα η έλευση 2000 τουριστών κρουαζιέρας.

Το θερμό του καλωσόρισμα προς τους Κινέζους επισκέπτες απηύθυνε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΛΠ captain Fu σημειώνοντας ότι η κρουαζιέρα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό για την Κίνα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει πλούσιους τουριστικούς τόπους και πολιτιστική κληρονομιά. Αυτή τη στιγμή η κρουαζιέρα είναι μόδα στην Κίνα, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης, η επίσκεψη του πρώτου γκρουπ που μπορεί να αποτελέσει την αρχή. Θέλουμε να αποτελέσουμε τη γέφυρα για την έλευση περισσότερων Κινέζων τουριστών και σε αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση κατέληξε ο captain Fu.

Πηγή: Reporter.gr, Capital.gr