Βασίλης Κορκίδης VS Ανδρέα Ανδρεάδη- Τι είπε ο πρώτος τι απάντησε ο δεύτερος!

12/9/2014
Με μία ανακοίνωση της η ΕΣΕΕ και ο πρόεδρος της Βασίλης Κορκίδης εγκαλεί ουσιαστικά τους επιχειρηματίες του τουρισμού γιατί ο δείκτης κύκλου εργασιών του εμπορίου (ΔΚΕ) συρρικνώνεται και ο τουρισμός δεν βοηθά στο να αντιστραφεί αυτή η τάση.
Ο κ. Κορκίδης παρουσιάζοντας στοιχεία της ΕΣΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ελπίζουμε να συμβάλουν στον εντοπισμό λαθών και παραλείψεων τόσο από τον κλάδο του εμπορίου όσο και από εκείνον του τουρισμού. Το ελληνικό εμπόριο θα πρέπει –εδώ εντοπίζεται και η μεγάλη συμβολή του ΕΣΕΕ στις επιχειρήσεις μέλη της- να πλησιάσει τον τουρίστα και να του προσφέρει ακόμα περισσότερο ελκυστικά προϊόντα, με έμφαση στην ελληνική παράδοση. Αλλά και ο τουρισμός θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να αναδείξει και να προβάλλει νέα πιο ποιοτικά μοντέλα τουριστικού προϊόντος, υψηλότερων προδιαγραφών, προσφέροντας ταυτόχρονα περισσότερες εναλλακτικές επιλογές επισκέψεων και αγορών».
Στις δηλώσεις αυτές απάντησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος ποτέ «δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω». Μέσω twitter ο κ. Ανδρεάδης είπε: «ΕΣΕΕ: Κύκλος εργασιών εμπόριο 2ο τρίμηνο 14 -1,7%, 2ο τρίμηνο 13 -8,4%, 2ο 12 -10,7%. Εγκαλείται ο τουρισμός επειδή δεν κάλυψε όλη την πτώση;»
Για να προσθέσει λίγο αργότερα με νέο tweet ότι: «Μύθος: Το μέσο τουριστικό έσοδο ανά ημέρα ανά επισκέπτη από το εξωτερικό στην χώρα μας είναι φέτος πτωτικό. Σύντομα τα επίσημα στοιχεία».
Ο κ. Κορκίδης, αναγνωρίζει στην ανακοίνωση του ότι η πτώση του κύκλου εργασιών στο εμπόριο οφείλεται και στην οικονομική κρίση, καθώς μιλάει για «το μέγεθος και τη σφοδρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής που έπληξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». O πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρεται όμως, σε αυτή την δημοσιονομική προσαρμογή ωσάν να πρόκειται για φυσικό φαινόμενο και όχι σαν πολιτική επιλογή κάποιων και αποφεύγει να την κριτικάρει. Αντιθέτως στρέφει τα βέλη του στις επιχειρήσεις του τουρισμού.
Αν είναι δυνατόν όμως να αντιμετωπίζεται ο τουρισμός ως «θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν».(απόσπασμα από το Κατά Ματθαίον ευαγγέλιο).