Βασιλικός (ΞΕΕ): Στήριξη στο ελληνικό ξενοδοχείο, θα συμβάλλει πιο άμεσα στην ανάκαμψη

18/1/2021
Tην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών ξενοδοχείων ως προϋπόθεση για να παραμείνει ισχυρός ο κλάδος, καθώς υπέστη καίρια πλήγματα εξ αιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της τουριστικής αγοράς το 2020, τόνισε εμφατικά ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία, που παρουσιάστηκε σήμερα.

Υπογραμμίζεται ότι στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με στρωματοποιημένη αναλογική δειγματοληψία στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας και ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020, αποτυπώνονται όλα τα βασικά μεγέθη που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα για το ελληνικό ξενοδοχείο σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

Μόνο 1 από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το 1ο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 τελικά μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.
Η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.
Η μέση πληρότητα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019.
Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων.
Με την αρωγή των σχετικών προγραμμάτων στηρίχθηκε η απασχόληση σε όσα ξενοδοχεία κατάφεραν να λειτουργήσουν το 2020.
Επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που φτάνει τα 278.365.800 αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.
Η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία που άνοιξαν την περίοδο Ιουλ – Σεπ ήταν στο 41% και αν ληφθεί υπόψη το σύνολο όλων των ξενοδοχείων τότε πάμε στο 23,1%.
«Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας των Ελληνικών Ξενοδοχείων επιβεβαιώνουν το πρωτόγνωρο μέγεθος της κρίσης που αντιμετώπισαν το 2020. Το 2021 ξεκινάει επίσης με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και ερωτηματικά» ανέφερε σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός προσθέτοντας τα εξής:

«Η συνέχιση της ενίσχυσης της ρευστότητας είναι το οξυγόνο που χρειάζεται επειγόντως ο κλάδος για να παραμείνει ισχυρός. Όχι μόνο προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας συνολικά και όλων των κλάδων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ελληνικό ξενοδοχείο και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας»

Παράλληλα τόνισε ότι «το ξενοδοχείο θα είναι αυτό που θα συμβάλλει πιο άμεσα στην ανάκαμψη» σημειώνοντας ότι «κοντά στο μηδέν θα είμαστε στο πρώτο εξάμηνο. Το θέμα είναι πότε θα βγούμε λαμβάνοντας υπόψη όσους πλήττονται αυτήν την εποχή, δηλαδή το χειμερινό τουρισμό, τα συνέδρια, το city break. Μας απασχολεί η ισορροπία δυο πυλώνων η επιβίωση των επιχειρήσεων και η ανάπτυξη μετά για το τουριστικό οικοσύστημα. Να δούμε πόσους μήνες το 2020 θα κρατήσει μάλλον 16-18 μήνες. Φέτος όπως και πέρυσι προτεραιότητα έχει η υγεία» ανέφερε και προσέθεσε ότι τα έτη 2020 και 202 θα πρέπει να είναι μια παρένθεση και από δω και μπρος θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις ποιότητας. Τέλος επισήμανε την ανάγκη για μια ενιαία πολιτική στα ταξίδια. «Έχουμε το χρόνο μπροστά για να βρούμε μια λύση καθώς και η πρόταση του Πρωθυπουργού έχει κατατεθεί νωρίς» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Καθημερινή