Βαρύς ο λογαριασμός των φόρων για τον τουρισμό - Γιατί η Ελλάδα χάνει ανταγωνιστικότητα;

21/5/2016
Σειρά κρυφών και φανερών επιβαρύνσεων που θα μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού έρχεται από την 1η Ιουνίου με το πολυνομοσχέδιο που γίνεται νόμος από Δευτέρα.
Στην κορυφή των επιβαρύνσεων βρίσκεται η «αναβάθμιση» του ΕΝΦΙΑ καθώς μεγαλύτερα χαράτσια θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ειδικά όσοι έχουν οικόπεδα, αλλά και οι επιχειρήσεις, για την ακίνητη περιουσία τους, καθώς αυξάνονται τα κλιμάκια και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου, κυρίως δε του συμπληρωματικού για τον οποίο το αφορολόγητο όριο μειώνεται από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, ενώ επεκτείνεται η επιβολή του για πρώτη φορά και στα αγροτεμάχια.
Είναι αξιοσημείωτο εξάλλου ότι από φέτος τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας παύουν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.
Ταυτόχρονα, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες αυξάνεται ο συντελεστής συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 5 στο 5,5 τοις χιλίοις, ενώ για τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία αυξάνεται ο ίδιος συντελεστής από το 2,5 στο 3,5 τοις χιλίοις.
«Τη στιγμή που με παρέμβαση του Πρωθυπουργού αποφεύχθηκε η άμεση επιβολή του φόρου διαμονής και μετατέθηκε η εφαρμογή του το 2018, με ελπίδες τελικά μη επιβολής του και με δεδομένη την νέα αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, «εφευρίσκεται» και η συμπληρωματική φορολόγηση των ακινήτων των επιχειρήσεων του τομέα διαμονής, δηλαδή των «εργαλείων δουλειάς τους», μέσω του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, με συντελεστή 0,1%. Αυτά προστίθενται σε σειρά άλλων φόρων σε προϊόντα και υπηρεσίες που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα το καλάθι του τουρίστα, εκτοξεύοντας το κόστος του τουριστικού πακέτου και ισοπεδώνοντας την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού» ανέφερε την Πέμπτη σκληρή ανακοίνωση του ΣΕΤΕ.
Έμμεσες επιβαρύνσεις στο τουριστικό προϊόν
Έτσι καθώς το πολυνομοσχέδιο φέρνει νέες επιβαρύνσεις για όλους τους φορολογούμενους ύψους 1,841 δισ. ευρώ, μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων και της επιβολής νέων, αναμένεται να πλήξουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Έτσι ο λογαριασμός για τον τουρισμό περιλαμβάνει τις εξής επιβαρύνσεις και αντίστοιχα τις προσδοκίες είσπραξης από το κρατικό ταμείο.
2016
437 εκατ. ευρώ από την αύξηση από την 1η Ιουνίου του ΦΠΑ από το 23% στο 24%
30 εκατ. ευρώ από τα νέα τα τέλη ταξινόμησης - φόρο πολυτελείας αυτοκινήτων από την 1η Ιουνίου που πλήττει τις εταιρίες ενοικιάσεως
13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ του αλκοόλ για τα Δωδεκάνησα
62 εκατ. ευρώ από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη από την 1η Ιουνίου (+5 λεπτά ανά λίτρο στη λιανική τιμή), πετρέλαιο κίνησης (+8 λεπτά ανά λίτρο στη λιανική τιμή) και υγραέριο κίνησης
88 εκατ. ευρώ από την αύξηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από 1η Οκτωβρίου 2016
Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση από 1η Ιουνίου
2017
258,42 εκατ. ευρώ από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων του 2016
91 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας στα εταιρικά αυτοκίνητα (χρήση 2016)
55 εκατ. ευρώ απώλειες από τον κρατικό προϋπολογισμό λόγων μείωσης του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
62 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου στον καφέ από 1η Ιουλίου
90 εκατ. ευρώ από την επιβολή τέλους σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης
25 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο υγραέριο
102 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη
302 εκατ. ευρώ από την αύξηση ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης
2018
74 εκατ. ευρώ από τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία
13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΕΦΚ για την αιθυλική αλκοόλη στα Δωδεκάνησα
261 εκατ. ευρώ από τη σταδιακή μείωση του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων
70 εκατ. ευρώ από το πάγωμα στα ειδικά μισθολόγια.
Τα καυτό παράδειγμα του Ανδρεάδη
Το παράδειγμα που «σκοτώνει» το έδωσε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης μιλώντας στις 12/5 στη ΓΣ του Συνδέσμου. Ο ίδιος έδωσε το μέγεθος του βάρους που σηκώνει μια δυνάμει επένδυση στη χώρα γεγονός που την κάνει απαγορευτική.
«Όμως για ποιες επενδύσεις να μιλήσουμε όταν αθροίζοντας όλα τα παραπάνω δεν βγαίνουν τα νούμερα. Για παράδειγμα, μία ενδεικτική επένδυση 10 εκατομμυρίων Ευρώ, που αφορά την αγορά γης και τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων 100 δωματίων, το οποίο κατά την λειτουργία του θα πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών 3 εκατ. Ευρώ, υπό τις πιο καλές προϋποθέσεις θα έχει λειτουργικά μικτά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 1 εκατ. Ευρώ» τόνισε και εξειδίκευσε:

"Αν λοιπόν υπολογίσουμε τον επιπλέον ΦΠΑ που μπήκε, αυτόματα αυτό «μεταφράζεται» σε καταβολή επιπλέον 180.000 Ευρώ. Επίσης, αν συνυπολογίσουμε ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας από τα 10 εκατ. Ευρώ επένδυση δανείστηκε τα 5 εκατ. Ευρώ, βάζοντας άλλα 5 εκατ. Ευρώ ίδια κεφάλαια, σημαίνει ότι τα χρήματα που δανείστηκε, τα πήρε με ένα επιτόκιο τουλάχιστον 3 με 4 μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο που αναλογεί για μια ίδια επένδυση στην Ισπανία. Άρα, στα 5 εκατ. Ευρώ, πρέπει ο επενδυτής στην Ελλάδα να υπολογίσει επιπλέον 200.000 Ευρώ παραπάνω λόγω επιτοκίου. Σύνολο, δηλαδή 380.000 Ευρώ. Εάν επιβληθεί και τέλος διανυκτέρευσης πρέπει να προσθέσουμε και άλλα 120.000 Ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι στη δεκαετία απόσβεσης της επένδυσης, η πρόσθετη δαπάνη ισοδυναμεί με 4 έως 5 εκατ. Ευρώ. Τι αθροίζει όλο αυτό; Ότι ο επενδυτής στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο στην Ισπανία, ξεκινά με μείον 4 έως 5 εκατ. Ευρώ, για μια επένδυση 10 εκατ. Ευρώ σε μία χώρα πολύ ασταθέστερη και με σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο δημόσιων υποδομών. Προσθέστε σε αυτό και όλα τα άλλα εμπόδια που υπάρχουν στις τουριστικές επενδύσεις, που σχετίζονται με θέματα πολεοδομίας, αρχαιολογίας, περιβαλλοντικών εγκρίσεων."

Ουδέν Σχόλιο.