Βαρόμετρο το Airbnb για τις νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα

21/3/2018
H επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και η ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές αξίες αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα αλλά κι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που εκκρεμεί. Ουσιαστικά η στάθμιση πραγματικών δεδομένων στην κτηματαγορά θα δώσει τη βάση για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ. Καταλυτικό ρόλο στην όλη προσπάθεια έχει παίξει πάντως η ανάπτυξη της οικονομίας του διαμοιρασμού. Η εμπορική ανάδειξη ολόκληρων περιοχών και πόλεων όπως το Κουκάκι, το Παγκράτι, ο Νέος Κόσμος ή τα Χανιά, το Ρέθυμνο έχει οδηγήσει σε τόνωση της αξίας των ακινήτων στις περιοχές αυτές . Συνακόλουθα όμως έχει πιέσει τα ενοίκια και τις αξίες προς τα πάνω ακόμη και σε παράπλευρες περιοχές, όπου οι κάτοικοι των γειτονιών που σαρώνει το Airbnb αναζητούν κατοικία.
Περίπου διακόσιοι πιστοποιημένοι εκτιμητές εργάζονται για να προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες τιμές για τις περίπου 10.000 ζώνες στις οποίες είναι χωρισμένη η επικράτεια. Τα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψιν είναι:
-οι τιμές που έχουν για ακίνητα από κτηματομεσιτικές εταιρίες
-οι αγγελίες με τις ζητούμενες τιμές πώλησης των ακινήτων
-οι αγγελίες για τα ζητούμενα μισθώματα των ακινήτων σε κάθε περιοχή.
-τα δεδομένα στα υποθηκοφυλακεία με τις αξίες των ακινήτων που αναγράφουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλουν στην εφορία, έστω κι αν αυτές είναι πολλές φορές εικονικές
-τα δεδομένα τιμών ακινήτων που έχει συγκεντρώσει και επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.