Σημαντική αύξηση της αξίας των ξενοδοχείων της Αθήνας για το 2015 καταγράφει μελέτη της HVS, η οποία εξετάζει την αξία των ξενοδοχείων της Ευρώπης. Η Αθήνα βρίσκεται στην τέταρτη υψηλότερη θέση σε ότι αφορά το ποσοστό αύξησης της αξίας (+12,6%) με την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να καταγράφει η Μαδρίτη (14,2%) και να ακολουθούν το Δουβλίνο (13,4%) και το Μπέρμιγχαμ (12,9%) Την Πέμπτη θέση καταλαμβάνει το Μάντσεστερ με 11,6%.
Στην μελέτη επισημαίνεται ότι η Αθήνα αναγεννιέται από την τέφρα της, καθώς βελτιώνεται σημαντικά ο δείκτης εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο, ωστόσο βρίσκεται πολύ πίσω ακόμη από το peak.
Στο μεταξύ σύμφωνα με άλλη μελέτη της HVS στα 23,7 δις. ευρώ ανήλθε η συνολική αξία των εξαγορών ξενοδοχειακών μονάδων στην Ευρώπη το 2015, αυξημένη κατά 65% σε σύγκριση με το 2014.
Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από τα 20,3 δις. ευρώ του 2006 και των 18,8 δις. ευρώ του 2007, των ετών δηλαδή πριν την κρίση του 2008.
Οι αγορές ολόκληρου portfolio φθάνουν τα 14,6 δις. ευρώ ενώ τα μεμονωμένα ξενοδοχεία αφορούν συναλλαγές ύψους 9,1 δις. ευρώ. Η μελέτη αναφέρεται σε συναλλαγές ύψους 7,5 εκατ. ευρώ και πάνω, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει μόνο μία συναλλαγή από την Ελλάδα την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης από το τουρκοαραβικό fund Jermyn Street Real Estate., αντί 400 εκατ. ευρώ. Μία συναλλαγή βέβαια που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Συνεπώς στην Ελλάδα σε αντίθεση με ότι αναφέρεται τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχουν σημαντικές συναλλαγές (αγορές-πωλήσεις) ξενοδοχειακών μονάδων. Μόνο το 2016 είχαμε την εξαγορά της ΣΑΝΗ ΑΕ της οικογένειας Ανδρεάδη, από το επενδυτικό fund Oaktree, ενώ αναμένεται και η πώληση του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank.
Αντιθέτως στη μεγάλη Βρετανία καλά κρατούν καθώς το 48% των συνολικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν εκεί. Και στην Ισπανία οι συναλλαγές ήταν αυξημένες καθώς διπλασιάστηκαν οι συναλλαγές και ξεπέρασαν τα 2 δις. ευρώ και αποτελούν το 8% του συνόλου των συναλλαγών. Με 17% στη δεύτερη θέση μετά τη Βρετανία είναι η Γερμανία και στη τέταρτη θέση με 7% βρίσκεται η Γαλλία. Ακολουθούν Ιρλανδία, Ιταλία με 3% η κάθε μία και η Ολλανδία με 2%. Το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Δείτε
εδώ και
εδώ τις μελέτες