Αχτίδα αισιοδοξίας από την τουριστική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας

25/2/2021
Η προοπτική άρσης του «απαγορευτικού» στην οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας δημιουργεί προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια σχετική κινητικότητα στον τουρισμό.

Αυτό επισημαίνουν στο Reporter.gr παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι, ωστόσο, τονίζουν ότι προς ώρας δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα κρατήσεων. Προϊόντος του χρόνου όμως και με την αποσαφήνιση του ακριβούς χρονοδιαγράμματος πτήσεων και ανοίγματος στη Μ. Βρετανία που προσδιορίζεται για μετά τα μέσα Μάη αναμένεται να ξεκινήσει να «ζεσταίνεται» η αγορά.

Κομβικός βέβαια στόχος για τον ελληνικό τουρισμό είναι να μη χαθεί ο Ιούνιος όπως πέρυσι. Ήδη πολλά ξενοδοχεία στην Κρήτη προγραμματίζουν άνοιγμα προς τα τέλη Μαΐου προσδοκώντας να κερδίσουν τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου της Κρήτης υπάρχει ένα ενδιαφέρον για Σεπτέμβριο καθώς εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην πανδημία.

Στον τομέα του τουρισμού πολυτελείας που πάντα έχει και μια πιο μεγάλη κινητικότητα και «ρεφλέξ» λόγω εισοδήματος, θετικές προοπτικές βλέπει ο επικεφαλής του Ομίλου Sani/ Ikos, στη βρετανική αγορά, ειδικά στο κομμάτι που αναφέρεται δηλαδή τον τουρισμό πολυτελείας.

«Σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του Boris Johnson η βελτίωση των κρατήσεων εδώ και 2 μέρες έγινε εκτίναξη! Υπάρχει αναμφίβολα πολύ ανηφόρα ακόμη & πισογυρίσματα στα επιδημιολογικά. Όμως πιστεύω ότι ο τουρισμός μας δείχνει να προσπερνά τον κάβο & να κατευθύνεται σε πιο ήρεμα νερά» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter το πρωί της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες σε ανάρτησή του πάλι είχε αναφέρει ότι: «Ο ρυθμός κρατήσεων από τέλη Μαίου του Sani/Ikos Group τις τελευταίες μέρες βελτιώνεται. Η στρατηγική του @PrimeministerGR για ελεύθερη είσοδο με πιστοποιητικά εμβολιασμού, rapid test & διμερείς συμφωνίες μαζί με την θετική επιδημιολογικά εικόνα της χώρας φαίνεται ότι θα αποδώσει.»

Στο μεταξύ η Ελλάδα είναι ο τέταρτος προορισμός σε προτίμηση μεταξύ των ευρωπαίων με τους πρώτους τρείς να είναι όμως η Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη, πέμπτη στη σειρά, έρευνα της European Travel Commission (ETC).

Όπως αναφέρεται το 54% των Ευρωπαίων στοχεύουν να κάνουν ένα ταξίδι πριν από τα τέλη Ιουλίου 2021, έναντι του 52% ένα μήνα πριν. Επίσης ο ένας στους τρεις Ευρωπαίους πιστεύουν ότι ο Μάιος-Ιούλιος είναι η πιο εφικτή περίοδος για το επόμενο ταξίδι τους

Σύμφωνα με την έρευνα που περιλαμβάνει δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Ιανουάριο του 2021, η αύξηση της διάθεσης των εμβολίων παραμένει κρίσιμο παράγοντας για την έναρξη των ταξιδιών εντός της Ευρώπης, ενώ οι ταξιδιώτες έχουν προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια.

Όπως αναφέρεται τα εμβόλια κατά της COVID-19 παραμένουν η πρώτη προϋπόθεση για την επανάληψη των ταξιδιών. Το 11% των Ευρωπαίων ανέφερε ότι η αποτελεσματική εκστρατεία εμβολίων COVID-19 θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους να ταξιδέψουν, ακολουθούμενη από την αποτελεσματικότητα των προορισμών στη διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης (11%) και τα tests COVID-19 πριν από την αναχώρηση ( 10%).

Σημαντικό για την Ελλάδα ως προορισμό είναι το εύρημα της έρευνας ότι το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για διακοπές στον ήλιο και την θάλασσα αυξάνεται.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αυξήθηκε στο 41% το ποσοστό των ερωτηθέντων που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και είναι το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της έρευνας. Τέλος η εμπιστοσύνη στα αεροπορικά ταξίδια συνεχίζει να βελτιώνεται σταδιακά και υποστηρίζει επίσης την ελπίδα για ανάκαμψη των ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών. Το μερίδιο των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να πάρουν αεροπλάνο αυξήθηκε σταδιακά από 49% το Σεπτέμβριο του 2020 σε 54% τον Ιανουάριο του 2021, ενώ το ποσοστό εκείνων που έχουν ανησυχίες για την υγεία σχετικά με τις πτήσεις μειώθηκε από 20% σε 16%.Πηγή: Reporter.gr