Αθήνα, Μύκονος, Σαντορίνη και Χανιά, οι πρώτες πόλεις σε βραχυχρόνιες μισθώσεις

6/12/2019
Η Αθήνα συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση στις δύο πιο δημοφιλείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες, την Airbnb και την ΗomeAway. Εντούτοις, τα υψηλότερα κέρδη από τη δραστηριότητα καταγράφονται στους τρεις προορισμούς με την υψηλότερη τουριστική ζήτηση: Χανιά, Μύκονο και Σαντορίνη.
Από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν την περίοδο από τον Ιούνιο 2018 ως τον Μάιο 2019, τα αυτόνομα καταλύματα προς μίσθωση (και όχι μισθώσεις που αφορούν σε κοινόχρηστα υπνοδωμάτια ή σε ιδιωτικό υπνοδωμάτιο που προσφέρεται για μίσθωση μέσα σε αυτόνομο κατάλυμα, όπου όμως υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι) στην Ελλάδα μέσα από τις δύο πλατφόρμες ανήλθαν σε 151 χιλιάδες, εκ των οποίων ενεργά είναι τα 121 χιλιάδες. Από αυτά τα 12,7 χιλιάδες ακίνητα βρίσκονται στην πρωτεύουσα, που συγκεντρώνει το 8% των εσόδων.

Το "καλάθι” από τις μισθώσεις

Σύμφωνα με τη μελέτη, την εξεταζόμενη περίοδο υπήρξαν διαθέσιμα στην Ελλάδα στις πλατφόρμες Airbnb και HomeΑway 170 χιλιάδες καταλύματα για μίσθωση, εκ των οποίων τα 151 χιλιάδες ήταν αυτόνομα. Αυτά είχαν συνολικά έσοδα 1,08 δισ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα ανά ενεργό, αυτόνομο κατάλυμα, ήταν 8.912 ευρώ. Στα καταλύματα αυτά, η πληρότητα άγγιξε το 53% και η ADR (Average Daily Rate ή Μέση Τιμή Καταλύματος) τα 146 ευρώ. Τα RevPAR (Revenue per Available Rental ή έσοδα ανά διαθέσιμο κατάλυμα) ήταν 77 ευρώ.

Η Σαντορίνη είναι όμως ο προορισμός που εμφανίζει τη μεγαλύτερη πληρότητα στα ενεργά καταλύματα με 62%, και ακολουθούν η Αθήνα με 60% και η Κεφαλλονιά με 59%. Η μέση τιμή καταλύματος της Σαντορίνης είναι στα 341 ευρώ, ενώ την πρώτη θέση έχει η Μύκονος με 496 ευρώ. Η Σαντορίνη εμφάνισε το υψηλότερο ετήσιο έσοδο ανά κατάλυμα με 31.734 ευρώ και ακολούθησε η Μύκονος με 27.263 ευρώ. Παρά την υψηλή πληρότητα, η μέση τιμή καταλύματος της Αθήνας είναι χαμηλή, μόλις στα 66 ευρώ, ενώ την πιο χαμηλή τιμή παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη με 45 ευρώ.

Όσον αφορά στη σχέση των ADR, RevPAR και ετήσιων εσόδων ανά κατάλυμα κάθε περιοχής, με τους αντίστοιχους ετήσιους μέσους όρους της Ελλάδας για αυτόνομα καταλύματα, και πάλι η Μύκονος έχει περίπου τριπλάσια μεγέθη σε σχέση με τα αντίστοιχα ετήσια μέσα μεγέθη,αυτόνομων καταλυμάτων, της Ελλάδας.

Η Σαντορίνη έχει παρόμοια εικόνα, με τα ετήσια έσοδά ανά κατάλυμα να είναι περίπου 3,5 φορές τα ετήσια μέσα έσοδα, αν και οι δείκτες ADR και RevPAR είναι χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους της Μυκόνου. Πιθανόν αυτό να οφείλεται σε μεγαλύτερη διάρκεια σεζόν ή υψηλότερες πληρότητες, σύμφωνα με τη μελέτη. Ακολουθούν η Πάρος,η Ζάκυνθος και η Ρόδος με αναλογία 1,3 και το Ρέθυμνο και τα Χανιά με 1,2. Αντίθετα, συγκριτικά χαμηλούς δείκτες έχουν τα καταλύματα σε Θεσσαλονίκη, Πολύγυρο και Αθήνα.

Στη "δαγκάνα” του νέου φορολογικού

Όπως πρόσφατα είχε μεταδώσει το Capital.gr, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μπορεί να ζητείται εντός προθεσμίας, με έγγραφο ή ηλεκτρονικό αίτημα, από κάθε διαχειριστή ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές (ιδιοκτήτες ακινήτων), για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Από την Κυβέρνηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα παράνομα καταλύματα που διατίθενται προς μίσθωση, ενώ το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει χρονικός περιορισμός.
Αυτά είναι μερικά μονό από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την "ακτινογραφία” της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως αποτυπώθηκαν σε μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με θέμα: "Οικονομικά στοιχεία βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, μέσω πλατφορμών Airbnb και ΗomeAway”.

Πηγή: Capital.gr