Άρωμα κρατικοποιήσεων στην αεροπορική βιομηχανία της Ευρώπης

1/5/2020
Η Lufthansa διαπραγματεύεται ένα "πακέτο" διάσωσης 10 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει στον έλεγχο μεριδίου 25,1% στην εταιρεία από το γερμανικό δημόσιο, έγραψε o Der Spiegel.

Από το συνολικό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου, για τα οποία η γερμανική κυβέρνηση ζητά ένα κουπόνι 9%, αναφέρει το δημοσίευμα.

Επιπλέον, 3,5 δισ. ευρώ σε δάνεια θα χορηγηθούν από την κρατική τράπεζα Kreditanstalt für Wiederaufbau (KFW), σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ελβετία ενδέχεται να συνδράμουν στο "πακέτο".

Η Lufthansa αρνήθηκε να σχολιάσει αλλά πηγή της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασε στο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Olaf Scholz, δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ότι "οι φορολογούμενοι μπορούν να βασίζονται σε εμάς ότι δεν θα κάνουμε αυτές τις συζητήσεις με αφέλεια".
την ίδια ώρα με πακέτο βοήθειας ύψους 7 δισ. θα στηρίξει η γαλλική κυβέρνηση την αεροπορική εταιρεία Air France - KLM με ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο δεν εξετάζει την πιθανότητα κρατικοποίησής της, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρινό Λεμέρ.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι η βοήθεια θα δοθεί με τη μορφή δανείων: 4 δισ. τραπεζικά δάνεια με κρατική εγγύηση και άλλα 3 δισ. απευθείας από το κράτος. «Πρέπει να σώσουμε την εθνική εταιρεία μας», είπε, χαρακτηρίζοντας «ιστορικό» αυτό το σχέδιο διάσωσης.

«Τα αεροσκάφη της Air France είναι καθηλωμένα στο έδαφος, για αυτό πρέπει να την στηρίξουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι ο όμιλος «θα γίνει η πιο φιλική προς το περιβάλλον αεροπορική εταιρεία στον πλανήτη».

Ο υπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται παράλληλα και ένα σχέδιο στήριξης της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, ύψους περίπου 5 δισεκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Air France/KLM προ ημερών, μέσω δηλώσεων του CEO της, είχε καταστήσει σαφές ότι μόνο με κρατική ενίσχυση θα μπορούσε να επιβιώσει.

Την ίδια ώρα, και η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να στηρίξει την KLM, τη θυγατρική του ομίλου Air France-KLM, με ποσό που θα φτάνει τα 2-4 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να ξεπεράσει την κρίση στην οποία περιήλθε λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα.

«Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους 2-4 δισεκ. ευρώ», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη, διευκρινίζοντας ότι οι λεπτομέρειες είναι ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας. Πιθανότατα όμως θα περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό τραπεζικών δανείων και κρατικών εγγυήσεων.

Πηγή: Reporter.gr, Kathimerini.gr