Ανοίγουν αεροδρόμια και λιμάνια από την 1η Ιουλίου - τι προβλέπεται για την Ιταλία;

12/6/2020
Τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα των συνόρων και πυλών της χώρας έδωσε κατά τη συνέντευξη τύπου για την επανεκκίνηση του τουρισμού ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης.


Μετά και τις δυσμενείς εντυπώσεις που είχε αφήσει το "μπλοκ" σε γειτονικές και σύμμαχες χώρες στην προσπάθεια για διαμόρφωση κοινών μετώπων εντός της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Ισπανία τελικά ελήφθη η απόφαση για άρση απαγόρευσης των εισόδων από αυτές τις χώρες με βάση και τις οδηγίες της ΕΕ για "μη διάκριση κρατών μελών". Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, «ακολουθούμε πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ & τις διαμορφώνουμε, επηρεάζοντας τις αποφάσεις. Από 15/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία. Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα. Από 1/7 έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά» ενώ προσέθεσε ότι θα υπάρξει «συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις».

Για τις θαλάσσιες αφίξεις, ανακοίνωσε πως «από 1/7 επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, «τα αεροδρόμια ανοίγουν όλα από 1/7 και την ίδια ημέρα ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα», ενώ επισήμανε πως «το σχέδιό μας είναι ολοκληρωμένο και έχουμε κάνει επιχειρησιακές ασκήσεις ετοιμότητας».

Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι θα γίνονται «δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια. Περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης. 14 μέρες καραντίνας αν βρεθεί θετικός ο ταξιδιώτης."

«Ανοίγουμε τις πύλες μας στον κόσμο αλλά είναι φανερό ότι δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Με σχέδιο προχωρούμε ώστε να έχουμε υλοποιήσει την πρώτη μας προτεραιότητα που είναι η ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες» σημείωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.