Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής Καϊάφα

20/1/2022

Στην αξιοποίηση ενός εμβληματικού ακινήτου που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της προχωρά η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ), με τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση, τμηματικά ή εξ ολοκλήρου, της ιαματικής πηγής Καϊάφα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μέχρι τις 14 Απριλίου τις προτάσεις τους, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για τον διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύξει σε δεύτερο χρόνο η ΕΤΑΔ στην κατεύθυνση της μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου.

Στόχος της πρόσκλησης ενδιαφέροντος είναι η προσέλκυση καινοτόμων και αναλυτικών μη δεσμευτικών προτάσεων για την ποιοτική αξιοποίηση της ιαματικής πηγής, με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα αναβαθμίσουν το ακίνητο και θα το καταστήσουν ένα πόλο υποδειγματικής πράσινης και ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης διεθνούς βεληνεκούς. Η διοίκηση της ΕΤΑΔ επιδιώκει να σφυγμομετρήσει την αγορά και βάσει της αξιολόγησης των προτάσεων να διαμορφώσει τον σχετικό διαγωνισμό έτσι ώστε να μην κριθεί άγονος και να προχωρήσει απρόσκοπτα η εκμετάλλευση του ακινήτου.


Η ιαματική πηγή Καϊάφα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές της χώρας, καθώς και ένα από τα πιο ελκυστικά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Τι περιλαμβάνει το ακίνητο
Το ακίνητο καταλαμβάνει έκταση 5.210 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη Λίμνη Καϊάφα, τις ιαματικές πηγές των Ανιγρίδων Νυμφών και του Γερανίου ή των Ατλαντίδων Νυμφών, οι οποίες έχουν αναγνωρισθεί για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, εγκαταστάσεις ιαματικής θεραπείας, το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, όπου βρίσκονται ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 140 δωματίων και 318 κλινών, και χερσαία έκταση.

Συγκεκριμένα, στο νησάκι της Αγίας Αικατερίνης βρίσκονται το δύο αστέρων ξενοδοχείο «Ολύμπια», δυναμικότητας 18 δωματίων και 34 κλινών, το οποίο είναι το μοναδικό που λειτουργεί, και το ξενοδοχείο «Γεράνιο», δυναμικότητας 46 δωματίων και 77 κλινών. Επίσης, στο νησάκι υπάρχουν το ξενοδοχείο «Αρήνη», δυναμικότητας 37 δωματίων και 101 κλινών, το ξενοδοχείο «Παλαιά Λαϊκά-Ξενών Α’», δυναμικότητας 20 δωματίων και 56 κλινών και το ξενοδοχείο «Νέα Λαϊκά–Ξενών Β’», δυναμικότητας 19 δωματίων και 50 κλινών.

Σημειώνεται ότι ο εκσυγχρονισμός μέρους των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών του ακινήτου έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Το ακίνητο βρίσκεται στον Δήμο Ζαχάρως της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, σε απόσταση 270 χλμ. από την Αθήνα και εξυπηρετείται από την Εθνική οδό Πάτρας – Κυπαρισσίας, η οποία διατρέχει το δυτικό τμήμα του ακινήτου. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. περίπου και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας σε απόσταση 85 χλμ. Τέλος, 44 χλμ. από το ακίνητο απέχει το λιμάνι του Κατάκολου, το οποίο κατέχει σημαντική θέση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα.

Η συνολική έκταση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή Καϊάφα» ανήκει κατά κυριότητα στον ΕΟΤ, εξαιρουμένης της ζώνης αιγιαλού και της λιμνοθάλασσας Καϊάφα. Η ΕΤΑΔ έχει τη διοίκηση και διαχείριση της παραλιακής ζώνης μπροστά από το ακίνητο, της λίμνης Καϊάφα και της Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας (Υδροθεραπευτηρίου) των Λουτρών Καϊάφα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, μέσα στο προσεχές διάστημα η ΕΤΑΔ αναμένεται να προκηρύξει και τον διεθνή διαγωνισμό ενός ακόμη ακινήτου-φιλέτου που διαθέτει στο portfolio της, του Κλειστού Γυμναστηρίου Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο.

 

euro2day.gr