Αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών: Στο "μάτι" οι τουριστικές περιοχές

5/1/2021
Ακίνητη περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ επιχειρεί να αποκαλύψει το υπουργείο Οικονομικών εντάσσοντας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων περίπου 3.000 περιοχές.

Όλα τα ακίνητα που υπάρχουν στις ανωτέρω υπό ένταξη στο σύστημα περιοχές, φορολογούνται σήμερα ως αγροτεμάχια καταβάλλοντας φόρους που δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση την πραγματική τους αξία, αλλά αντίθετα ο ΕΝΦΙΑ των πολυτελών ακινήτων στις περισσότερες περιπτώσεις ισοδυναμεί με τον ΕΝΦΙΑ που καταβάλλεται για υπόγειο στην Πατησιών.

Στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν, με βάση και τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί από τους ειδικούς εκτιμητές, ότι οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ θα αυξηθούν κατά 10% σε πρώτη φάση με την ένταξη στο σύστημα 3.000 περιοχών και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας (θα ενταχθούν ακόμα 4.000 περιοχές σε δεύτερη φάση) το συνολικό όφελος θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο της περιουσίας που θα ενταχθεί στη φορολογία, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 100 δισ. ευρώ. Εφόσον λοιπόν, ολοκληρωθεί η διαδικασία αναπροσαρμογής και βελτίωσης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών το 2021, θα προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για φέτος περίπου 250 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του καταβαλλόμενου ΕΝΦΙΑ.

Το ποσό αυτό θα επιστρέψει στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω της μείωσης του φόρου κατά 8-10% μεσοσταθμικά ή ενδεχομένως να μειωθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ.

Το επόμενο έτος αναμένονται και αλλαγές στη φορολογία των αγροτεμαχίων τα οποία σήμερα απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Εάν μέχρι τότε δεν έχει καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων με ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 θα κληθούν να πληρώσουν τον σχετικό φόρο. Σημειώνεται ότι η εξαίρεση τους το 2013 από τον συμπληρωματικό φόρο οδήγησε στην τεράστια αύξηση της φορολογίας των αστικών ακινήτων.

Πηγή: Capital.gr