Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Τα πρώτα …. απόνερα φέρνουν τα πάνω κάτω στον ξενοδοχειακό κλάδο
30/10/2015
Ραγδαίες ανακατάξεις αναμένονται στον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας καθώς ένα Fund αναμένουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις συνδεόμενες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια ώστε να πάρουν θέση. Το γεγονός ότι πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες, αλλά και το ότι η άνοδος του τουρισμού διασφαλίζει άμεσα έσοδα καθιστά ελκυστικές τις επενδύσεις ειδικά για όσους έχουν ρευστό και μπορούν να εκμεταλλευθούν το άνοιγμα της δυνατότητας πρόσβασης σε στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών.
Ήδη το στίγμα το έδωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος. Ο κ. Αναστασόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα γίνει πόλος έλξης σημαντικών σοβαρών επενδύσεων και από μακροπρόθεσμους επενδυτές στα μέσα του 2016. Όπως τόνισε αμείωτο το ενδιαφέρον είναι στα distress funds. Αυτά ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ή ολόκληρες επιχειρήσεις, αναζητώντας ευκαιρίες στον ενεργειακό κλάδο (μεταφορά αερίου), τον τουρισμό και τα real estate. Δεν είναι τυχαίο όπως είπε ότι αρκετά αμερικανικά χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν θέσεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο προτίθενται να επενδύσουν νέα κεφάλαια κατά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση εφόσον τα χρήματα που θα ζητηθούν είναι «διαχειρίσιμα» από τους ιδιώτες.
Ήδη τόσο μέσα από την αξιολόγηση των τραπεζών – stress test – έχουν γίνει φύλλο και φτερό οι δανειακοί φάκελοι πολλών ξενοδοχειακών μονάδων ακόμα κι αυτών που δεν είναι καταγεγραμμένοι ως «κόκκινοι» αλλά παρουσιάζουν κάποια στοιχεία καθυστέρησης εξυπηρέτησης χρέους. Είναι προφανές ότι αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν «φιλέτο» καθώς πρόκειται για εταιρίες που με δυσκολία μεν αλλά εξυπηρετούν υποχρεώσεις, παράγουν πλούτο και άρα διασφαλίζουν στον έχοντα τον έλεγχο του δανείου μεγάλη πιθανότητα κέρδους. Εφόσον βέβαια η λειτουργία της όποιας τέτοιας μονάδας δεν διακοπεί.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη εκατοντάδες δάνεια ξενοδοχείων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατηγοριοποιηθεί και στις 4 συστημικές τράπεζες και αναλόγως τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο είτε θα οδηγηθούν σε distress funds ως πακέτο είτε θα παραμείνουν στις ίδιες τις τράπεζες με στόχο την περαιτέρω αναδιάρθρωση των δανείων τους. Στην πρώτη περίπτωση βέβαια το επιχειρηματικό παιχνίδι είναι μεγάλο και εμπλέκονται πολλοί γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες και εντάσεις, αλλά και δισταγμούς στην πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στα τέλη του Ιουλίου ο συνολικός δανεισμός των τουριστικών επιχειρήσεων έφθανε στα 7,5 δισ. ευρώ. Από αυτά υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στο "κόκκινο", ενώ δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών.
Ούτως ή άλλως πάντως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αλλαγή της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια θα ανοίξουν την αγορά καθώς αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των τραπεζών να κινηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοούν όσους έχουν ξεκάθαρο επιχειρηματικό πλάνο αξιοποίησης περιουσίας, που είναι δεσμευμένη από τα τραπεζικά ιδρύματα. Δυνατοί παίκτες, όπως τα διάφορα αμερικανικά fund (Fortress, Oaktree) είναι με «ανοικτά τα μάτια» ώστε να εκτιμήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τουρισμό και φέρονται έτοιμοι για εισροή κεφαλαίων στη χώρα. Είναι προφανές ότι σε λίγα χρόνια πολλά θα έχουν αλλάξει στο ιδιοκτησιακό των ξενοδοχειακών εταιριών σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η φημολογία για στρατηγική τοποθέτηση της Oaktree στο μετοχικό κεφάλαιο στη Σάνη, που όμως διαψεύδεται κατηγορηματικά από την οικογένεια Ανδρεάδη και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ. Πάντως αυτό που μένει είναι ότι ο κλάδος των ξενοδοχείων είναι ο πρώτος που προσελκύει το ενδιαφέρον καθώς είναι άμεσης απόδοσης.
Γιώργος Αλεξάκης