+17% οι κρατήσεις των Ελλήνων για πασχαλινά πακέτα διακοπών

12/4/2017
Αυξημένο ενδιαφέρον δείχνουν οι Έλληνες εκδρομείς για οργανωμένα πακέτα διακοπών το Πάσχα. Σε μια περίοδο που παραδοσιακά κυριαρχείται από μεμονωμένες μετακινήσεις προς την ελληνική ύπαιθρο, οι Έλληνες φέτος επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν τον καλό καιρό και τις αργίες για ταξίδια εντός και εκτός συνόρων.Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, FedHATTA, η ζήτηση για οργανωμένες διακοπές το Πάσχα υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει αύξηση 17% σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση αυτή καταγράφεται στα οργανωμένα πακέτα διακοπών καθώς και στον προγραμματισμό διαμονών σε ξενοδοχεία και καταλύματα, τα οποία διαθέτουν στην αγορά τα τουριστικά γραφεία-μέλη των ενώσεων της Ομοσπονδίας. Εξαιρετικά δημοφιλή για την περίοδο είναι τα οργανωμένα πακέτα 3-5 διανυκτερεύσεων. Στο εσωτερικό της χώρας, ιδιαίτερη ώθηση φέτος φαίνεται να προσφέρει ο οδικός τουρισμός (οργανωμένα οδικά ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, στα παραδοσιακά χωριά Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) ενώ θετική είναι και η συμβολή της κρουαζιέρας με τριήμερα προγράμματα. Ο Αργοσαρωνικός, οι ανοιξιάτικες Κυκλάδες (Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος, Τήνος και Σύρος) αλλά και όλη η νησιωτική χώρα είναι ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς, όπως επίσης η Πελοπόννησος (Λεωνίδιο, Ναύπλιο, Αργολίδα και το παραλιακό μέτωπο από την Κυλλήνη μέχρι την Κυπαρισσία). Στη βόρεια Ελλάδα παρουσιάζεται κίνηση στη Χαλκιδική και την Πιερία ενώ ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις καταγράφονται φέτος στα Επτάνησα, όπου πρωταγωνιστεί η Κέρκυρα λόγω των τοπικών δρώμενων. Αυτό το Πάσχα, οι Έλληνες αποφάσισαν να ταξιδέψουν περισσότερο και στο εξωτερικό, προτιμώντας κυρίως πακέτα σε κλασικούς προορισμούς της κεντρικής Ευρώπης, τη Ρώμη, το Λονδίνο, το Παρίσι καθώς και τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία, οι κρατήσεις για Κύπρο είναι καλές, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται στα οργανωμένα ταξίδια στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Εν τω μεταξύ, αντίστοιχη τάση επικρατεί φέτος και στους μακρινούς προορισμούς, με αύξηση της ζήτησης για ταξίδια στα ΗΑΕ (Ντουμπάι), την Ασία και τις ΗΠΑ.  Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στις κρατήσεις από το εξωτερικό αυτή την περίοδο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αθήνα. Σημαντικός παράγοντας στην αύξηση αυτή είναι το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα καθολικών και ορθοδόξων συμπίπτουν, η νέα σύνδεση της Emirates Νέα Υόρκη-Αθήνα η οποία τονώνει την κίνηση από τις ΗΠΑ και τροφοδοτεί Αθήνα και νησιά με Αμερικανούς επισκέπτες καθώς και η κορυφαία έκθεση Σύγχρονης Τέχνης documenta 14 η οποία στρέφει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για πολιτιστικά ταξίδια στην ελληνική πρωτεύουσα.Οδηγίες για την προστασία των καταναλωτώνEν όψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, η FedHATTA συνιστά στους καταναλωτές:

-να εμπιστεύονται τις μετακινήσεις και τις online κρατήσεις τους μόνο σε τουριστικά γραφεία (συμβατικά ή ηλεκτρονικά) που λειτουργούν νόμιμα

-να αναζητούν τον αριθμό ΜΗΤΕ των γραφείων αυτών

-να ελέγχουν εάν το τουριστικό γραφείο ανήκει σε κάποια από τις Ενώσεις Τουριστικών Γραφείων της χώρας

-(σε περίπτωση οργανωμένου ταξιδίου) να διαβάζουν τους όρους συμμετοχής πριν υπογράψουν σχετική σύμβαση, να παραλαμβάνουν αντίγραφο της σύμβασης και απόδειξη παροχής υπηρεσιών και να ελέγχουν εάν το ταξίδι είναι ασφαλισμένο.

-να φροντίζουν, εάν αγοράζουν μόνο αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια, να παραλαμβάνουν τα εισιτήρια αμέσως με την καταβολή του τιμήματος.