Ετοιμάζεται το πρώτο αεροδρόμιο για ιπτάμενα αυτοκίνητα

28/1/2021
Το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο για ηλεκτρικά ιπτάμενα αυτοκίνητα, αεροπορικά ταξί και αεροσκάφη παράδοσης εμπορευμάτων, θα κατασκευαστεί στο Κόβεντρυ, της Αγγλίας το Νοέμβριο. Πρόκειται για μια νέα δραστηριότητα, που υποστηρίζεται από κρατική επιχορήγηση ύψους 1,356 εκατομμυρίων ευρώ.

Ονομάστηκε Air-One, και αποτελεί μια επένδυση των εταιρειών Urban Air Port και Hyundai.

Το πρώτο αεροδρόμιο για ιπτάμενα αυτοκίνητα θα εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2020, εκτός του οδικού άξονα A444 κοντά στο στάδιο Ricoh Arena.

Ο πρώην χώρος στάθμευσης θα μετατραπεί σε αεροδρόμιο με πλατφόρμα προσγείωσης και διάδρομο 14 μέτρων.

Το Air-One, είναι το μικρότερο αεροδρόμιο του κόσμου, με εξαιρετικά συμπαγείς διαστάσεις, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί σε πόλεις και κωμοπόλεις για να εξυπηρετήσει τα ηλεκτρικά ιπτάμενα αυτοκίνητα. Εκτός από την ασφαλή προσγείωση και απογείωση θα παρέχει και την δυνατότητα φόρτισης των μπαταριών τους. Διαθέτει ανυψωμένη πλατφόρμα. Μόλις προσγειωθεί ένα όχημα σε αυτό, το δάπεδο μετακινείται προς τα κάτω.
Οι σχεδιαστές λένε ότι η ανάπτυξη ανάλογων αεροδρομίων θα βοηθήσουν στη «μείωση της συμφόρησης, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θα συμβάλουν στην επίτευξη του μηδενικού άνθρακα».

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Κόβεντρι και οι βουλευτές υποστήριξαν τις προτάσεις για το αεροδρόμιο μηδενικών εκπομπών, το οποίο θα βρίσκεται δίπλα στο Ricoh Arena της πόλης, με το έργο να λαμβάνει κρατική επιχορήγηση ύψους 1.356 εκατ. ευρώ, αναφέρει η Daily Mail.

Η Hyundai, επιθυμεί την ανάπτυξη των αεροδρομίων Air-One καθώς έχει αποκαλύψει το δικό της ιπτάμενο ταξί που ονομάζεται S-A1 - σχεδιασμένο σε συνεργασία με την Uber - πριν από ένα χρόνο, και σκοπεύει να εμπορευματοποιήσει τα δικά της ιπτάμενα οχήματα έως το 2028.

Η επανάσταση της «αστικής αεροπορικής κινητικότητας» εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο λίρες τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς εταιρείες και αρχές επενδύουν σε αεροσκάφη Vertical Take-Off and Landing (eVTOL) και την απαιτούμενη υποδομή.