Τι προβλέπει για τον τουρισμό η κυβερνητική πρόταση που φιλοδοξεί να μας κρατήσει στο ευρώ...

9/7/2015
Στο 13% θα είναι ο ΦΠΑ στη διαμονή και στο 23% στην εστίαση σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση που θα κατατεθεί στους δανειστές μέχρι αύριο το πρωί, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο MNI. Επίσης διατηρείται το καθεστώς έκπτωσης 30% ΦΠΑ για τα περισσότερα νησιά, από το οποίο θα εξαιρεθούν τα λεγόμενα "μεγάλα" νησιά, τα οποία «παίρνουν» το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστικών κρατήσεων.
Επιπλέον το σχέδιο ανεβάζει το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας για τη βιομηχανία τροφίμων στο 23%, όπως ήταν η απαίτηση των πιστωτών.
Ακόμη παραμένει η κυβερνητική δέσμευση για «πάγωμα» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο ωστόσο είναι και πάλι το ύψος των συντάξεων, σύμφωνα με το πρακτορείο, και η απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές. Συγκεκριμένα, το ΜΝΙ αναφέρει ότι στην ελληνική πρόταση «δεν περιλαμβάνονται περικοπές στις συντάξεις» και πως, σύμφωνα με τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, οι δανειστές θα αρνηθούν και πάλι να προχωρήσουν με την πρόταση.
Επιπλέον, η πρόταση φαίνεται πως περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους για τη ναυτιλία, αλλά και για τα τυχερά παιχνίδια, ενώ τονίζει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους.
Η συλλογική σύμβαση εργασίας θα συζητηθεί από τον επόμενο χρόνο, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Διαβάστε εδώ όλη την πρόταση