Σταθάκης: Στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη η Συμφωνία των Πρεσπών - Οι προοπτικές στον τουρισμό

18/1/2019
«Συν - ανάπτυξη αυτή είναι η λέξη κλειδί. Η διευθέτηση της όλης υπόθεσης ανοίγει δυνατότητες σε σειρά τομέων, από τις υποδομές μέχρι το εμπορικό κομμάτι. Έχει στρατηγική συμμαχία». Αυτό τόνισε o υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης χτες το βράδυ μιλώντας σε κομματική εκδήλωση για το θέμα της οικονομικής διάστασης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ο κ. Σταθάκης επέμεινε στην ανάγκη αμοιβαίας συνεργασίας και ανάπτυξης συνεργιών που θα ωφελήσουν και τις δυο πλευρές.

«Από κοινού προχωράμε , δεν υπάρχει θέμα μονόπλευρης ανάπτυξης» τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε τη σημασία διευθέτησης της διαφοράς για την οικονομία της Μακεδονίας. «Οικονομικές σχέσεις υπάρχουν ειδικά στη Β. Ελλάδα. Γίνεται εμπόριο και μεγάλης και μικρής κλίμακας. Η ένταξη των χωρών αυτών στο ευρωπαϊκό σύστημα σημαίνει μια σειρά από σημαντικές θεσμικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν. Διαμορφώνεται ένας οικονομικός χώρος και αλλάζει ο τρόπος που διεξάγεται όλες οι οικονομικές δραστηριότητες πχ το εμπόριο. Έχει στρατηγική διάσταση,. Θα έχει τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία που ιστορικά έχει μεγάλη εξάρτηση από αυτή την ενδοχώρα» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

AΑξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας χτες στο OPEN TV, σχετικά με τη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «επιδιώκουμε τις 151 ψήφους και εκτιμώ ότι θα το πετύχουμε. Η Συμφωνία των Πρεσπών, κατά τη γνώμη μου, είναι μια Συμφωνία η οποία έχει μια ευρύτερη υποστήριξη στην ελληνική κοινωνία, σε ένα ευρύτερο κόσμο της κεντροαριστεράς και σε ένα ευρύ πολιτικό φάσμα. Θα έλεγα ότι η Συμφωνία συγκινεί ακόμα κι ένα κομμάτι της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Είναι μια καλή Συμφωνία και θεωρώ ότι θα λάβει τις ψήφους 151 βουλευτών».

Ο Υπουργός επισήμανε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κερδίσαμε τρία θέματα τα οποία ήταν οι πάγιες ελληνικές θέσεις:

-άρση οποιασδήποτε αναφοράς στην Αρχαία Ελλάδα
-σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό συμπεριλαμβανομένου του όρου Μακεδονία
-αφαίρεση από το Σύνταγμά τους των δύο επίμαχων άρθρων τα οποία αναφέρονται σε ύπαρξη «μειονοτήτων» εκτός συνόρων τους

«Και τα τρία θέματα τα κερδίσαμε. Άρα, από την πάγια ελληνική πολιτική από το 1992 μέχρι σήμερα, από τον Μητσοτάκη ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία τότε με τη διαμεσολάβηση της Κομισιόν και το πακέτο Πινέιρο, σε τι διαφέρει η σημερινή Συμφωνία; Πείτε μου ένα σημείο που να διαφέρει», σημείωσε.

Στη συζήτηση στο ΒΕΑ ήταν παρόντες και παρούσες υπουργοί όπως η Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, η Λούκα Κατσέλη, βουλευτές από τη Β. Ελλάδα, η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής κι εμπορίου Χαρά Καφαντάρη.

Ενδιαφέρον είχε παρέμβαση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου που μετέφερε ότι το 2008 είχε ληφθεί απόφαση από το Π.Γ. του ΠΑΣΟΚ τότε υπέρ της σύνθετης ονομασίας, κάτι που είχε, όπως είπε, καταγραφεί και σε συζήτηση στη Βουλή από τον τότε πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ανέδειξε την τουριστική διάσταση των διμερών σχέσεων με την ΠΓΔΜ. «Όλοι σχεδόν οι γείτονες έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Εμείς, βέβαια, πάμε στα καζίνο εκεί» σημείωσε ενώ και ο κ, Σταθάκης έκανε λόγο για την τόνωση περαιτέρω των τουριστικών σχέσεων που ήδη είναι πολύ στενές.

Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: "Ο τουρισμός στην Ελλάδα και στους κύριους ανταγωνιστικούς προορισμούς, 2012 - 2016", που βασίζεται στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του UNWTO για όλες τις χώρες, η διείσδυση της Ελλάδας στις γειτονικές με αυτή αγορές όπως η Κύπρος, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία είναι ιδιαίτερα μεγάλη.