S&B Βιομηχανικά Ορυκτά : Με ακίνητα φιλέτα για τον τουρισμό περνάει υπό «γαλλική ομπρέλλα» για τις εξορύξεις μόνο...

6/11/2014
Έτσι η ένταξη της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά στον όμιλο της Imerys, που είναι μια από τις ισχυρότερες βιομηχανίες μετάλλων παγκοσμίως φέρνει στο προσκήνιο ένα παράπλευρο θέμα που αφορά την «προίκα» της S&B. Η εταιρία ειδικά στη Μήλο έχει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων και μάλιστα πολλά από αυτά είναι παράλια. Είναι ξεκάθαρο ότι στο φόντο της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης του νησιού αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επίσης τονίζεται ότι η S&B στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού σε παλιά ορυχεία στην περιοχή Τράχηλας, αναπτύσσει ένα μεγάλο αμπελώνα που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση για μια μεγάλη οινοπαραγωγική μονάδα με βάση την ποικιλία Ασσύρτικο.
Άλλωστε το έδαφος της Μήλου προσιδιάζει λόγω ηφαιστειακής υφής με της Σαντορίνης, όπου η εμβληματική ποικιλία είναι προστατευόμενη αλλά και sold out φέτος….

Μάλιστα όσα ακίνητα δεν έχουν άμεση σχέση με τις εξορύξεις παραμένουν στην οικογένεια Κυριακόπουλου η οποία διατηρεί υπό την έλεγχό της τη Μοτοδυναμική, όπως και τους Βωξίτες Παρνασσού.

Στην πρώτη συγκεντρώνει όλες τις εμπορικές κι άλλες δραστηριότητές του, ενώ ο ίδιος ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος βρίκετσι με μεγάλη ρευστότητα και αποτελεί ερώτημα το πού θα επενδύσει.

Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι άλλη μια μεγάλη εταιρία της χώρας με μακρά ιστορία επιλέγει να ενταχθεί σε μια μεγαλύτερη ομπρέλα στο φόντο της συνεχιζόμενης κρίσης στη χώρα, που έχει εκτινάξει τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων. Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η παλιά ονομαζόμενη Αργρυρομεταλευμάτων και Βαρυτίνης, μια από τις ιστορικότερες παραγωγικές μονάδες της χώρας (από το 1934) με μεγάλη παράδοση στις εξορύξεις βωξίτη, περλίτη, μπετονίτη, παλιότερα βαρυτίνης, καολίνη, ζεολίθου, με πάνω από 31 ορυχεία, 51 εργοστάσια, 28 κέντρα διανομής, 441 εκατομμύρια πωλήσεις, με πάνω από 1800 περίπου εργαζόμενους, παρουσία σε 22 χώρες περνάει στην ομπρέλα ενός κολοσσού. Εκεί άλλωστε εργαζόταν για σημαντικό διάστημα ο γιός του Οδυσσέα και έτσι μπορεί να πει κανείς ότι προλειάνθηκε το έδαφος...
Όπως, πάντως, ανέφερε ο ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Αντιπρόεδρος της εταιρίας το θέμα του κόστους δανεισμού και της βιωσιμότητας του Ομίλου ήταν βασικό σημείο που βάρυνε τις αποφάσεις. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κυριακόπουλος υπογράμμισε ότι γαλλικός όμιλος έχει μία ισχυρή βάση ρευστότητας αφού αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο δανεισμού του σε εταιρικά ομόλογα δεν ξεπερνά το 3,1% σε αντίθεση για παράδειγμα με τη S&B που το επιτόκιο εταιρικού ομολόγου που έχει εκδώσει ξεπερνά το 9%.
Σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος - αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων χθες στην Αθήνα- υπογράμμισε τα εξής: « Οι συζητήσεις με τον γαλλικό όμιλο διήρκεσαν 6 μήνες, αφού στόχος της διοίκησης είναι να διασφαλίσει τη μελλοντική πορεία της S&Β και να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία. Θα πρέπει να τονίσω ότι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της εταιρείας. H απορρόφηση αφορά τον όμιλο εκτός από τους βωξίτες».
Η οικογένεια Κυριακόπουλου αναμένεται να λάβει ποσό ύψους 311 εκατ. ευρώ (σε μετρητά) αλλά και μετοχές της γαλλικής εταιρίας αξίας 214 εκατ.. Οι μετοχές αυτές θα προκύψουν από αύξηση κεφαλαίου. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κυριακόπουλος O πρόεδρος και CEO της Imerys, Giles Michel,, δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για την στρατηγική ανάπτυξη της εταιρίας. «Υποδεχόμαστε την ομάδα της S&B η οποία μοιράζεται τις ίδιες αξίες και την ίδια κουλτούρα και θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την παρουσίας μας στον κλάδο των μετάλλων. Η δυναμική της εταιρίας προς την καινοτομία και η επιτάχυνση της διεθνούς ανάπτυξης θα αποτελέσουν τους κύριους καταλύτες θα προσδώσουν αξία στους μετόχους", τόνισε ο πρόεδρος της γαλλικής εταιρίας.
Η Imerys είναι μια από τις ισχυρότερες βιομηχανίες μετάλλων παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται σε 50 χώρες, με πάνω από 250 βιομηχανικές τοποθεσίες, ενώ απασχολεί περίπου 16.000 εργαζομένους.
Το 2013 κατέγραψε έσοδα 3,69 δισ. ευρώ και κέρδη 304 εκατ. ευρώ. Είναι εισηγμένη στο γαλλικό χρηματιστήριο και η μετοχή της συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη CAC 40.
Γιώργος Αλεξάκης