Πρόταση για την αναβάθμιση των φορέων πολιτισμού της χώρας

26/10/2018
Την ανάγκη θέσπισης πλαισίου για την πλήρωση θέσεων διευθυντών στους καλλιτεχνικούς οργανισμούς με διεθνείς διαγωνισμούς επεσήμανε μιλώντας στο Πρακτορείο FM και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β΄Αθηνών Νίκος Ξυδάκης.

«Με το νομοθέτημα για συνένωση Μακεδονικού και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εισάγεται ένα στοιχείο που θεωρήσαμε αυτονόητο στη σημερινή αντίληψη διοίκησης αλλά δεν υπάρχει σε κανένα καλλιτεχνικό οργανισμό. Όλοι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές, όπως ο Γενικός Διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, πρέπει να ορίζονται με προκήρυξη της θέσης και διεθνή διαγωνισμό. Αυτό είναι το διακηρυγμένο από μένα αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τιςεκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Διότι είναι πρώτον, ο πιο διαφανής και αξιοκρατικός τρόπος επιλογής και δεύτερον γιατί έτσι οι καλλιτεχνικές κοινότητες, μέσω των εκλεκτορικών σωμάτων που θα αναλαμβάνουν τις επιλογές, με τη γνώση τους, θα έχουν ευθύνη την επιλογή άξιων διευθυντών. Κανένας υπουργός δεν έχει την παντογνωσία ώστε η «αυθαιρεσία του» να είναι πάντα δημιουργική κι ακριβής και να διορίζει κατάλληλους καλλιτεχνικούς διευθυντές. Διορίζει τα Διοικητικά Συμβούλια που εποπτεύουν τα οικονομικά και χαράσσουν μια γενικότερη στρατηγική. Αλλά το πώς δουλεύει και πώς τρέχει ο οργανισμός, ποια είναι η φυσιογνωμία του, είναι δουλειά ανθρώπων που ξέρουν καλύτερα. Είναι μια τομή που ελπίζω κι εύχομαι να νομοθετηθεί για όλους τους μεγάλους καλλιτεχνικούς οργανισμούς» είπε ο κ. Ξυδάκης.



Εργαλεία για τη Δικαιοσύνη

Αναφερόμενος στο θέμα της προφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου, σημείωσε ότι ασφαλώς δεν έχει ολοκληρωθεί τίποτε και θα περιμένουμε, αλλά σε συμβολικό και πολιτικό επίπεδο παράγεται ένα πολυσήμαντο πολιτικό γεγονός με μεγάλο βάρος, όπως επίσης ένα μεγάλο βάρος για την ίδια τη Δημοκρατία, στο βαθμό που θα βεβαιωθεί.

Βλέπουμε από αυτές τις δύσκολες υποθέσεις ότι οι δικαστικές κι εισαγγελικές αρχές δυστυχώς δεν διαθέτουν εκτεταμένες τεχνικές δυνατότατες, τεχνογνωσία και προσωπικό οπως σε άλλες μεγάλες χώρες. Δεν μπορεί ένας εισαγγελέας όσο ικανός κι αν είναι, όσο πρόθυμος κι αν είναι, και έχουμε πολλούς τέτοιους, να τα βγάλει πέρα με δικογραφίες τόσων πολλών σελίδων με εξειδικευμένο υλικό, να κάνει ανίχνευση χρήματος. Απαιτείται η συνδρομή ειδικευμένων εταιριών κι ερευνητών. Χρειάζεται να στηρίξουμε και να θωρακίσουμε με εργαλεία την ελληνική Δικαιοσύνη.