Πελάτες Airbnb δίνουν στηρίζουν το τζίρο στα μαγέρικα της γειτονιάς

16/9/2018
Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μπορεί να παραμένει ακόμη σε επίπεδο εξαγγελίας, αλλά αυτό δεν εμποδίζει πολλούς φιλόδοξους, κύρια νέους επιχειρηματίες, να ανοίξουν φτερά και να μπουν στον ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό κλάδο της εστίασης. Μάλιστα, όπως εύκολα μπορεί να δει κανείς κάνοντας μια βόλτα σε Αθηναϊκές και μη γειτονιές, πολλοί από αυτούς τους γεμάτους όνειρα μικροεπιχειρηματίες, επιλέγουν να αναβιώσουν τα μαγεριά της γειτονιάς, που από την πίεση των επιχειρήσεων γρήγορου φαγητού, των all day μπιστρό και των οβελιστηρίων είχαν οδηγηθεί σε συρρίκνωση.

Έτσι παίρνοντας επιχειρήσεις από τα παλιά αφεντικά, έχοντας, δε, και τις παλιές άδειες και έτσι αποφεύγοντας την επίπονη διαδικασία της αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (άδειες δήμου, κανονισμοί πολυκατοικιών, κτλ), βάζουν πινελιές ανανέωσης και ξανασερβίρουν, παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, συχνά, μάλιστα, με γκουρμέ, πινελιές.

«Πήραμε μια παλιά επιχείρηση, που ήταν για χρόνια και είχε ένα σταθερό πελατολόγιο και κάνουμε τη δική μας προσπάθεια» αναφέρει ιδιοκτήτης ενός τέτοιου μαγεριού στον Κολωνό, κάτω από τις γραμμές του πάλαι Σταθμού Πελοποννήσου. «Στον Κολωνό στην πλατφόρμα του Airbnb είναι καταγεγραμμένα 350 σπίτια κι αυτό για μας είναι κάτι σημαντικό. Ποντάρουμε πολύ σε αυτό» αναφέρει συμπληρώνοντας ότι λειτουργεί η επιχείρηση από το πρωί και για καφέ και πρωινό, κάτι σαν τις περίφημες αντίστοιχες γωνιές της Νέας Υόρκης.

«Κάνουμε τη δική μας προσπάθεια, μετά από χρόνια σε ένα ονομαστό μαγειρείο της περιοχής του Κάραβελ» αναφέρει έτερος σεφ – επιχειρηματίας που άνοιξε και πάλι ένα μαγειρείο που για λίγα χρόνια είχε κλείσει στην περιοχή του Παγκρατίου (Πλ. Προσκόπων, οδοί Μερκούρη και Ριζάρη), όπου η οικονομία διαμοιρασμού σαρώνει. Μόνο εκεί, περίπου 1000 σπίτια είναι κατ΄ εκτίμηση, στις πλατφόρμες. Αντίστοιχα και στο Κουκάκι, νέες εκδοχές καταστημάτων εστίασης με έμφαση στο μαγειρευτό φαγητό, παραδοσιακών καφενείων έχουν κατακλύσει τους δρόμους πέριξ του Μουσείου Ακροπόλεως.

Όμως το Airbnb δεν ζεσταίνει μόνο τις κατσαρόλες παλιών οινομαγειρείων της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων τουριστικών περιοχών. Ζεσταίνει τα τσουκάλια και σε πολλά σπίτια. «Οι γιαγιάδες μαγειρεύουν για τους ενοίκους σπιτιών που δίνονται μέσω Airbnb» αναφέρει στο Reporter.gr στέλεχος της τουριστικής βιομηχανίας στη Νάξο που βλέπει την οικονομία διαμοιρασμού φέτος να χτυπά αριθμούς ρεκόρ. «Η εστίαση δεν πήγε καλά φέτος γιατί πολλοί ψώνιζαν στα σούπερ μάρκετ ενώ πολλά σπίτια πρόσφεραν και υπηρεσία εστίασης εκ των ενόντων» συμπληρώνει, δείχνοντας το εύρος επίδρασης στην γενικότερη οικονομία της νέας αυτής μορφής της βιομηχανίας της φιλοξενίας.

Πηγή: Reporter.gr