Φόρο διαμονής για την περίοδο αιχμής μια πρώτη κίνηση "ανάσα" για μικρά ξενοδοχεία

20/3/2019
Ανάσα σε ρευστότητα χιλιάδων μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να φέρει μια τυχόν εφαρμογή σε τριμηνιαία μόνο βάση του φόρου διαμονής, ειδικά εν όψει μιας χρονιάς που οι τιμές των ξενοδοχείων πιέζονται αλλά και η συνολική εικόνα παραπέμπει σε μια ελαφρά προσγείωση της συνολικής κίνησης.

Στο φόντο αυτό με επιστολή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητεί να επανεξετάσει το θέμα της φορολόγησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και ειδικά της εφαρμογής του φόρου διαμονής. Μάλιστα σε συνέντευξη τύπου σήμερα αναμένεται να επαναφέρει το θέμα.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, ότι από το 2016 ο ΣΕΤΕ εξακολουθητικά επισημαίνει ότι ο φόρος διαμονής είναι ένας καταστροφικός φόρος, που επιβαρύνει άμεσα τον ξένο επισκέπτη και η εφαρμογή του θα πρέπει να καταργηθεί.

«Από το 2017, όταν και διαφάνηκε ότι η ισχύς από 01.01.18 θα ήταν δεδομένη, χωρίς ποτέ να αλλάξουμε άποψη ότι ο φόρος πρέπει να καταργηθεί, παρουσιάσαμε και εναλλακτικό σενάριο μόνο για το 2018, κατανοώντας τη δυσκολία εξεύρεσης των 74 εκ. από άλλη πηγή, στο οποίο προτείναμε την εφαρμογή το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου. Πλέον, είναι επιτακτική η ανάγκη κατάργησης ενός μέτρου που ουσιαστικά πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Άλλωστε η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, είναι μία απαίτηση, συνολικά του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και όχι μόνο του τουριστικού» τονίζει στην εν λόγω επιστολή του ο κ. Ρέτσος.

Σύμφωνα και με την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρείν, αναφέρεται σχετικά, «η Ελλάδα για το 2019 κατατάσσεται στην 72η θέση μεταξύ 190 χωρών και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό ότι ο τουρισμός σε μεγάλο βαθμό αποτελεί ένα εξαγώγιμο προϊόν που παρέχεται σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διεθνή αγορά που ολοένα και διευρύνεται. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, σας καλούμε να επανεξετάσετε όλο το φορολογικό πλαίσιο (κατάργηση φόρου διαμονής, μείωση ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, εστίαση και μεταφορές) προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος έναντι των ανταγωνιστριών χωρών και να στηριχθεί ο τουρισμός, ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία όπως έκανε τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.»